Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așa ceva nu a mai fost în Moldova - vezi ce vor să ne pună sub roți autoritățile

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaCaricaturi pe asfalt in locurile cu gauri
Caricaturi pe asfalt in locurile cu gauri - Sputnik Moldova
Abonare
Noile elemente vor apărea pe porțiunile de drum cu intensitate sporită a traficului și cu un mare risc de producere a accidentelor rutiere

CHIȘINĂU, 1 iun — Sputnik. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) a anunțat printr-un comunicat că, începând cu acest an, pe drumurile din Republica Moldova vor fi amenajate benzi rezonatoare.

Noi reguli de circulație, aprobate în Moldova - Sputnik Moldova
Pe drumurile naționale vor apărea noi indicatoare rutiere

Acestea vor apărea pe porțiunile de drum cu intensitate a traficului sporită și cu un risc sporit de producere a accidentelor rutiere.

„Benzile rezonatoare sunt denivelări create la nivelul stratului de uzură a carosabilului, cu o adâncime de maximum 12 mm, care, la interacțiunea cu anvelopele mașinii, creează vibrație, având un puternic efect rezonator. Rolul acestora este să avertizeze conducătorii de autovehicule că depășesc zona carosabilului, marcată și destinată sensului de deplasare", a comunicat instituția.

În comunicat se mai spune că benzile rezonatoare se amenajează, de regulă, pe extremitățile părții carosabile sau pe mediană, pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieșirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieșire a autovehiculelor pe contrasens.

Veaceslav Teleman - Sputnik Moldova
Societate
Șeful de la Administrația Drumurilor, reținut de CNA

Ministerul Transporturilor menționează că din practica țărilor ce utilizează benzile rezonatoare rezultă că acestea s-au dovedit a fi extrem de eficiente la sporirea siguranței rutiere. De exemplu, în Japonia, s-a reușit micșorarea cu circa 50% a numărului de accidente și cu circa 70% a numărului de decese, cauza cărora sunt ciocnirile și ieșirea de pe partea carosabilă.

„Potrivit notei informative privind analiza situației accidentare, pentru perioada 01.01.2016- 31.12.2016, prezentată de INP al IGP, au fost înregistrate ciocniri între vehicule în 261 de cazuri (41,8% din numărul total de accidente), în care au decedat 58 persoane (19% din numărul total), au fost traumatizate 443 de persoane (15% din numărul total)", anunță responsabilii din cadrul Ministerului Transporturilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0