Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Revoltător: Autoritățile împart premii pentru dezastrul din primăvară – VIDEO

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Praporșcic
Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Lapovița și ninsorile abundente din 20-21 aprilie, care au paralizat practic jumătate de țară, au arătat cât se poate de clar că structurile specializate din Republica Moldova sunt total nepregătite să facă față unei calamități naturale. Acest lucru l-au înțeles toți cetățenii, nu și autoritățile.

Guvernul a decis să premieze neprofesionalismul, lipsa de reacție, de operativitate, de coordonare, bâlbâiala totală în acțiuni de care au dat dovadă toate instituțiile, toate structurile de stat care au participat la lichidarea consecințelor ninsorilor abundente care au căzut în perioada 20-21 aprilie în raioanele de centru și de sud din Republica Moldova.

Și nu așa oricum, ci chiar a organizat o întreagă ceremonie pompoasă. Festivismul, declarativismul și patosul redundant de la acea manifestație au fost total disonante cu realitățile din primăvară când am avut ocazia să constatăm că autoritățile sunt total nepregătite și neputincioase în fața unei calamități naturale, fie ea și de proporții nu prea mari.

Ceremonia a avut loc în data de 29 mai, în incinta Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale și la ea au fost premiați "mai mulți reprezentanți ai instituțiilor care au fost responsabile pentru gestionarea situației în urma ninsorilor de la sfârșitul lunii aprilie curent". Și anume: angajații Serviciului PC SE, Departamentului Trupelor de Carabinieri, Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Ministerului Apărării, dar și autorităților publice locale din municipiul Chișinău și din raioanele afectate de ninsori în luna aprilie. Aceștia au primit diplome, medalii, insigne și alte onoruri, care au fost înmânate de către consilierul premierului Republicii Moldova Eremei Priseajniuc, de către ministrul adjunct al Afacerilor Interne Oleg Babin și de către șeful Serviciului PC SE, general-maior Mihail Harabagiu.

Dar lista celor decorați cu ordine și medalii nu s-a oprit aici, ci a mers mai departe, în cea mai bună tradiție brejnevistă. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Situațiilor Excepționale, "au fost apreciați cu diplome de onoare și reprezentanți ai posturilor de televiziune și radio, prin intermediul cărora au fost mediatizate acțiunile de lichidare a consecințelor situației create".

Sărmanul popor, el nici nu știe câți eroi i-au sărit în ajutor. Dacă ar ști, ar fi fericit. Asta chiar dacă sute de localități au rămas în întuneric, fără curent electric încă câteva zile bune după calamitate, că drumurile au devenit practicabile după ce s-a topit zăpada, nu că ar fi fost operativ curățate, iar în Chișinău nici până astăzi, la mai bine de o lupă, nu au fost strânse toate crengile și copacii rupți de intemperie. Dar asta nu contează.

"În final, consilierul premierului Republicii Moldova, ministrul adjunct de Interne și șeful SPC SE au ținut să le mulțumească tuturor celor implicați în gestionarea, monitorizarea și lichidarea consecințelor situației create și să menționeze importanța conlucrării și comunicării între instituțiile responsabile de gestionarea unei situații de criză, acțiuni de importanță majoră pentru cetățenii aflați în pericol", anunță sentențios comunicatul de presă emis de Serviciul Situațiilor Excepționale.

Adevărul este că instituțiile responsabile de gestionarea unei situații de criză din Republica Moldova sunt total nepregătite și incapabile să sară în ajutorul cetățeanului. Ele însăși sunt în criză și ele însăși sunt o criză pentru țara noastră. Anume acest lucru l-au arătat evenimentele ninsorile abundente din această primăvară. Doamne ferește de o adevărată calamitate sau de un război că ne-am prăpădit cu asemenea instituții și servicii!

Dacă e să fim sinceri, atunci singura speranță a moldovenilor este la Dumnezeu. Instituțiile și serviciile din Republica Moldova sunt bune doar la organizat ceremonii.

Facem aceste afirmații cu toată convingerea, dar și cu remarca că mulți dinte angajații respectivelor instituții responsabile de gestionarea situațiilor de criză, cu adevărat, au depus toate eforturile pentru redresare situației. Mulți au muncit pe timp de noapte, în frig, uzi până la piele ca să-i ajute pe oameni. Păcat doar că acest efort nu a dar rezultatele scontate.

© Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale mențiuni Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale
mențiuni Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale  - Sputnik Moldova
mențiuni Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0