CHIȘINĂU, 26 mai — Sputnik. Un inspector din cadrul Direcției Control Metrologic şi Produse Petroliere a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului a fost reţinut, în această dimineaţă, de procurori şi CNA pentru corupere pasivă. Potrivit unui comunicat de presă al CNA, funcţionarul este bănuit că ar fi perceput taxe de protecţie de la agenţi economici, specializaţi în comercializarea produselor petroliere, pentru a nu efectua controale planificate şi inopinate, dar şi pentru alte servicii. Potrivit informațiilor deținute, acesta susținea că banii sunt pentru el şi șefii săi.
De exemplu, pentru a nu sancționa companiile, în cadrul controalelor, taxele erau de până la 500 de euro, iar pentru neefectuarea verificărilor, plățile erau de câteva ori mai mari. Astfel, denunțătorul, care este şi șeful inspectorului, a declarat că bănuitul ar fi încercat să-l corupă cu 220 000 de lei — sumă care urma să fie achitată trimestrial, în rate, a câte 55 000 de lei. Potrivit planului propus de inspector, 50 la sută i-ar fi revenit lui pentru mediere, iar alte 50 la sută urmau să fie împărțite între șeful direcției şi directorul Agenției.
Astfel, în lunile ianuarie și aprilie 2017, a fost documentată, sub controlul CNA, transmiterea sumelor de 30 000 de lei și 27 500 de lei către şeful Direcţiei. Banii ar fi fost pentru protejarea a 22 de staţii de alimentare cu combustibil prin nesoluționarea petițiilor venite de la cetățeni, verificarea superficială a companiilor incluse în listă sau ignorarea altor abuzuri. Concomitent, procurorii şi CNA au documentat transmiterea banilor de la directorul unei companii petroliere către inspectorul APC.
Dimineață, ofițerii CNA şi procurorii au desfăşurat percheziţii la domiciliu, în automobilul şi biroul de serviciu al angajatului APC, dar şi la agentul economic. Ambii au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru corupere pasivă şi activă. Legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi până la 12 ani de detenţie cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unităţi convenţionale pentru corupere activă.
Cauza penală se află în gestiunea procurorilor Anticorupţie.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|