Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sinistru: Morții continuă să trăiască pe facebook

© Photo : PixabayDark web
Dark web - Sputnik Moldova
Abonare
Mortul de invită să-i faci o cerere de prietenie pe facebook. Și dacă cumva acesta are deja peste cinci mii de prieteni sau care o mai fi limita acum, facebook-ul te anunță politicos că această persoană, adică decedatul, a primit deja numărul maxim de cereri de prietenie permis și nu mai poate accepta alte cereri de prietenie.

Morții continuă să trăiască pe facebook — aceasta este constatarea pe care o putem face de ceva timp încoace. Mai multe profiluri ale unor oameni pe care i-am cunoscut și care între timp au decedat continuă să fie active pe facebook. Ba mai mult, ele sunt în continuare administrate, iar cineva are grijă să afișeze noi postări pe ele.

Uneori ai impresia că mortul continuă să trăiască pe facebook. Este adevărat că, de obicei, cei care postează pe aceste conturi nu o mai fac din numele cei care a deschis contul și care a decedat. Deși se pare că există și excepții.

Ce se întâmplă cu paginile de facebook ale celor care mor? Vorba lui Nichifor Crainic: Unde sunt cei care nu mai sunt?

Nelu Stratan - Sputnik Moldova
Nelu Stratan n-a mai apucat să joace nunta fiului său

Din cate am observat, în foarte multe cazuri, aceste conturi rămân funcționale. Iată doar câteva dintre ele: Ana Barbu, Iurie Cuza, Victor Bucătaru, Silvia Caraus, Constantin Tănase. Și contul producătorului Nelu Stratan a rămas activ, doar că cel care îl administrează în prezent au ajut grijă să facă precizarea chiar în titulatură că acesta este decedat (In memoriam Nelu Stratan).

Am fost surprins să aflu că rețeaua de socializare facebook chiar îți propune să delegi o persoană care să-ți administreze contul dacă tu mori: indiferent de faptul că ai parte de o moarte prematură sau că ți-a venit sorocul.

Știți ce este contactul de moștenire pe Facebook?

Apoi, iată: "Contactul de moștenire este persoana căreia îi lași în grijă contul dacă devine memorial (mai simplu: dacă mori — n.n.)".

"Contactul de moștenire" are un șir de împuterniciri, inclusiv să-ți anunțe slujba de pomenire pe facebook.

Și anume:

"Să scrie o postare fixată pentru profilul tău (de exemplu, pentru a transmite mesajul tău de adio sau pentru a oferi informații cu privire la o slujbă de pomenire).

Să răspundă la cereri noi de prietenie (de exemplu, prieteni vechi sau membri ai familiei care nu aveau cont de Facebook).

Să-ți actualizeze fotografia de profil și fotografia de copertă".

Administratorii facebook promit ca pe viitor să le ofere mai multe funcții contactelor de moștenire.

În același timp, facebook precizează se nu poate să facă contactul de moștenire:

"Să se conecteze la contul tău.

Să șteargă sau să modifice postări, fotografii și alte lucruri din trecut distribuite în cronologia ta.

Să-ți citească mesajele.

Să-ți șteargă vreun prieten".

În general, dacă stai bine să te gândești, este explicabil sau chiar firesc ca rudele sau prietenii celor decedați să continuă să îngrijească, să administreze conturile morților. Pentru că este vorba de memoria lor, de o urmă pe care aceștia au lăsat-o în lumea asta, unii mai mare, alții mai mică. Pentru că, cu adevărat, aceștia continuă să trăiască în lumea virtuală, chiar dacă au plecat din această lume în cea de dincolo.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0