Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza agrometeorologică pentru primăvara și toamna acestui an

© Pixabay / Pixabay / UnsplashTeren agricol
Teren agricol - Sputnik Moldova
Abonare
Între 20 și 26 mai va predomina un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 10...21°C, în aproape toată ţara.

CHIȘINĂU, 21 mai — Sputnik. până în data de 26 mai, temperatura maximă a aerului va oscila între 15…27°C, iar temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4…15°C, informează Administrația Națională de Meteorologie din România. Potrivit specialiștilor de peste Prut, această temperatură este optimă desfășurării proceselor de creștere și dezvoltare a culturilor de primăvară.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie. Cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi la începutul intervalului, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Ploaie - Sputnik Moldova
Vremea frumoasă întârzie: Descărcări electrice și ploi torențiale în toată țara

"În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea regiunilor agricole", informează ANM.

În Dobrogea și Transilvania, local în vestul, centrul și estul Olteniei, sudul Crișanei, nord-vestul și vestul Banatului, izolat în nord-estul și nordul Moldovei, sud-vestul și estul Munteniei, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute. Va fi secetă pedologică moderată.

"În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara", anunță ANM.

Conținutul de umiditate din sol va înregistra valori scăzute și izolat deosebit de scăzute pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în vestul, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-vestul și sud-estul Transilvaniei, nordul și nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului.

Днестр - Sputnik Moldova
Doar un pas până la o catastrofă ecologică pe Nistru

Astfel, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

La cultura de floarea-soarelui se vor semnala răsărirea (30-100%), formarea primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (3-9 frunze), iar la porumb va fi posibilă definitivarea fazei de germinare (80-100%), continuându-se răsărirea, formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (2-6 frunze).

Sfecla de zahăr va înregistra fazele de răsărire şi dezvoltare a primei perechi de frunze (20-100%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (20-100%) şi formarea/creşterea lăstarilor laterali (10-40%).

Legume - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce şanse are agricultura ecologică în Moldova

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor/frunzelor, formarea şi creşterea rodului, iar la soiurile timpurii de cireş se vor semnala creşterea fructelor şi coacerea în „pârgă".

De asemenea, viţa de vie din toate podgoriile va continua faza de înfrunzire, creşterea lăstarilor, precum și înflorire, îndeosebi la soiurile timpurii de masă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0