Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

„Propria convingere” a judecătorului este constituțională

© http://constcourt.mdCurtea Constituțională a Republicii Moldova
Curtea Constituțională a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
„Propria convingere” a judecătorului nu contravine Constituției Republicii Moldova
„Propria convingere” a judecătorului este constituțională

Curtea Constituțională a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de către avocatul Andrian Paladii, care susținea că norma din Codul de Procedură Penală ce prevede aprecierea probelor conform intimei convingeri a judecătorului și persoanei care efectuează urmărirea penală ar contravine principiului înfăptuirii justiției în numele legii.

Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a subliniat că noțiunea de „proprie convingere" nu are sensul de opinie subiectivă, ci acela al certitudinii dobândite de judecător în urma examinării tuturor probelor în ansamblu, sub toate aspectele, în mod obiectiv și călăuzindu-se de lege.

Astfel, judecătorii CCM au recunoscut constituțională sintagma „şi propriei convingeri" din alin. (2) al articolului 26; sintagma „judecătorul şi persoana care efectuează urmărirea penală apreciază probele în conformitate cu propria lor convingere" din alin. (1)al articolului 27; sintagma „reprezentantul organului de urmărire penală sau judecătorul apreciază probele conform propriei convingeri" din alin. (2) al articolului 101 din Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova nr. 122-XV din 14 martie 2003.

De menționat că hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi este publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0