Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Părintele Savatie Baștovoi scrutează Prutul. Află ce planuri are - FOTO

© Facebook / Savatie BaștovoiSavatie Baștovoi
Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Abonare
Ieromonahul Savatie Baștovoi vrea să înființeze o Tabără Antiparenting și în Republica Moldova, după ce a creat una în România, mai exact la Urlați, în apropiere de București

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Părintele Savatie Baștovoi a anunțat pe pagina Antiparenting de pe facebook că a identificat un loc pentru o "Tabără Antiparenting în Basarabia". Și anume locul ales de Savatie Baștovoi pentru tabăra sa este satul Cuconeștii Vechi din raionul Edineț.

Stână Antiparenting - Sputnik Moldova
Societate
Stâna Antiparenting – un nou proiect al ieromonahul Savatie Baștovoi

"Vă prezint un loc pe care l-am ochit pentru tabără. Mai bine zis, el ne-a ochit pe noi pentru că e vechi de când lumea — ultimele săpături arheologice din zonă au răsturnat istoria. Copiii de aici găsesc în pământ cioburi din ceramica de Cucuteni, vârfuri de săgeți și ciocane de piatră din paleolitic.

Este vorba de satul Cuconeștii Vechi, unde s-a născut și a copilărit marele duhovnic Sofian Boghiu de la Antim. Aici obișnuia să vină părintele să privească în Prut și pe celălalt mal, unde se văd casele românilor, denumindu-l în amintirile sale "Noua Galilee". Ultima dată părintele a fost aici în 2001", scrie Savatie Baștovoi pe facebook.

Ieromonah Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Ieromonahul Savatie Baștovoi explică de ce se sinucid copii

Ca mai jos ieromonahul să dea niște detalii despre această localitate.

"În perioada sovietică acest sat atestat încă din vremea lui Ștefan Cel Mare a fost demolat și nivelat cu buldozerele astfel încât nimic să nu mai aducă aminte de el. Iarba a acoperit pietrele caselor demolate și vreme de 30 de ani zona a fost îngrădită cu sârmă ghimpată. Și acum puteți găsi prin iarbă bucăți de sârmă, cum am găsit și eu. O singură casă a rămas în picioare deoarece țăranul proprietar a refuzat să se mute de bună voie în satul nou — o vedeți în poze. În această casă asociația "Noua Galilee" visează să facă o casă memorială a părintelui Sofian Boghiu", scrie părintele.

© Facebook / Savatie BaștovoiSavatie Baștovoi
Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi face și o scurtă prezentare a locului unde va fi înființată Tabăra Antiparenting.

"Locul e sălbatic. Iarba e verde și mustoasă. Copacii sunt prietenoși. Stâncile Prutului par a fi din țările nordice. Localnicii prind pește. Tot aici a fost "Trecătoarea țiganilor" atestată din Evul Mediu, pe unde se făcea comerț între cele doua maluri. Acum nu mai e nimic. Doar dorința unor oameni de a păstra spiritualitatea acestei zone Rezervație și a altora care ar vrea să deschidă o carieră de calcar", scrie părintele.

© Facebook / Savatie BaștovoiSavatie Baștovoi
Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Savatie Baștovoi

În final, Savatie Baștovoi îi îndeamnă pe membrii paginii de facebook Antiparenting să se dea cu părerea și să spună dacă le place.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0