Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șase reținuți în dosarul ANSA: Au periclitat relațiile Moldovei cu Rusia

© photo: sis.mdОперация по задержанию, реализуемая сотрудниками СИБ
Операция по задержанию, реализуемая сотрудниками СИБ - Sputnik Moldova
Abonare
Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a informat presa printr-un comunicat despre faptul că patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi de Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate

CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. Persoanele reținute sunt bănuite de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, cauzând daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat.

„Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi 3 angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi", scrie în comunicatul CNA.

Angajaţii ANSA care au fost reținuți sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici, pentru a exporta mere în Federaţia Rusă. De fapt însă agenţii economici respectivi au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, evitând frontiera Republicii Moldova. Drept urmare, în februarie 2016, instituţiile de profil din Federaţia Rusă au pus sub interdicţie exportul de mere prin Belarus, fiind cauzate astfe prejudicii grave intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional.

În 2016, procurorii anticorupţie au iniţiat urmărirea penală pe acest caz. Dosarul penal este deschis în legătură cu depăşirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai ANSA.

O altă cauză penală a fost pornită în mai 2017, pentru escrocherie. Aceste două dosare au fost conexate într-o procedură comună.

Procurorii au constatat că, doar în anul 2016, agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal din bugetul de stat 260 de mii de lei din restituirea TVA. Pentru asta ei au prezentat documente fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Vineri, procurorii în comun cu ofiţerii SIS şi CNA au efectuat mai multe percheziţii la ANSA şi la sediile agenţilor economici care au beneficiat de serviciile funcţionarilor, pentru a consolida probatoriul.

Cele 6 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Oamenii legii ar putea să ceară arestarea lor.

Dacă vor fi găsiţi vinovați, ei riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi până la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.

Cauza penală se află în gestiunea Procuraturii anticorupţie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0