Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesaj profetic despre viitorul Europei: se va prăbuși mai devreme sau mai târziu

© AFP 2024 / Dimitar DilkoffLandkarte Europas auf der griechischen Insel Lesbos
Landkarte Europas auf der griechischen Insel Lesbos - Sputnik Moldova
Abonare
Filosoful tradiționalist Julius Evola scria încă în anul 1934 că Europa a realizat cea mai profundă pervertire a ordinii normale a lucrurilor și din această cauză se va prăbuși mai devreme sau mai târziu

CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. În data de 19 mai 1898 s-a născut publicistul și filozoful tradiționalist italian Julius Evola. În una dintre cele mai cunoscute sale lucrări ”Revolta contra lumii moderne” (Rivolta contro il mondo moderno), scrisă în anul 1934, el constata încă atunci declinul civilizației occidentale.

”Civilizația occidentală contemporană — scria Evola — se găsește în așteptarea unei metamorfoze substanțiale, fără de care se va prăbuși mai devreme sau mai târziu. Această societate a realizat cea mai profundă pervertire a ordinii normale a lucrurilor. Domnia materiei, a aurului, a mașinăriilor, a numerelor; în această civilizație nu mai există posibilitatea de a respira, nu mai există libertate sau lumină. Occidentul și-a pierdut abilitatea de a ordona și de a se supune. A pierdut simțământul contemplației și acțiunii. A pierdut capacitatea de a simți valorile, puterea spirituală, oamenii divini. Nu mai cunoaște natura. Nemaifiind un corp viu compus din simboluri, zei și acte rituale, nemaifiind o armonie, un cosmos în care omul se mișcă liber precum „un regat în interiorul unui regat", natura și-a asumat pentru omul occidental o exterioritate anostă și fatală a cărui mister științele seculare caută să îl îngroape în legi și ipoteze neînsemnate.”

Evola constata atunci că ”Europa și-a pierdut simplitatea, poziția centrală” și anunța profetic că ”o plagă egalitaristă îi devorează rădăcinile fie în domeniul dreptului, al științelor, fie în cel al speculației”. El considera că ”Europa este un mare trup irelevant, transpirat și neliniștit datorită unei anxietăți pe care nimeni nu cutează să o exprime. Prin venele ei curge aur; carnea ei e făcută din mașinării, uzine și muncitori; creierul ei e compus din gazetărie. Un mare trup irelevant ce se clatină și se învârte, condus de forțe întunecate și imprevizibile ce strivesc fără milă pe oricine îndrăznește să se opună ori încearcă să scape de roțile-i dințate”.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0