Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alte 30 de condiții pentru Guvernul Filip. Premierul este optimist

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Filip își păstrează optimismul și afirmă că Republica Moldova va beneficia totuși de finanțare din partea Uniunii Europene, însă mai are de îndeplinit 30 de condiții

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Premierul Filip s-a referit în cadrul ședinței de ieri a Executivului la asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru țara noastră, opinând că tentativa unor politicieni de la Chișinău de a bloca această finanțare lovește de fapt în cetățeni, dar și în reformele ce urmează să fie realizate.

Pavel Filip a menționat că dezbaterile care au avut loc marți în Parlamentul European nu înseamnă nicidecum că această finanțare va fi sistată. El a menționat că în cadrul acestor dispute au fost expuse diferite păreri, dar s-a insistat totuși ca această asistența macrofinanciară să fie acordată Republicii Moldova.

Andrian Candu la întrevedere cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a reușit: UE amână finanțarea Moldovei. Reacția lui Candu

Prim-ministrul a mai specificat că este vorba de proceduri complexe, acordul urmând să fie coordonat și aprobat de trei instituții: Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European.

În opinia premierului, acest subiect este unul care ar trebui să unească clasa politică, nu să provoace speculații și a îndemnat opoziția să nu facă presiuni la fel ca în cazul Acordului cu Fondul Monetar Internațional. Filip a amintit în context că Acordul nu prevede doar finanțarea, ci și o serie de condiționalități, "iar punându-le în aplicare, Guvernul a reușit să înregistreze progrese în mai multe domenii, în special în sectorul financiar-bancar".

În această ordine de idei, prim-ministrul a subliniat că ajutorul din parte UE va fi acordat în trei tranșe, fiecare dintre ele fiind precedată de câte zece condiționalități care se referă la diverse domenii.

„Acești politicieni dau o lovitură dublă prin presiunile pe care le fac, în primul rând asupra cetățenilor și totodată, asupra reformelor care vor frâna. Am certitudinea că Moldova va avea parte de această finanțare, pentru că UE separă clar politizarea de cooperarea instituțională", a declarat Filip, adăugând că guvernarea va fi judecată în baza reformelor, acțiunilor și rezultatelor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0