Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fondul mutual, o alternativă pentru fermieri ca să fie despăgubiți 100%

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Pierderile economice suportate de fermierii moldoveni, cauzate de fenomenele climatice nefavorabile, ar putea fi compensate chiar din propriul buzunar al agricultorilor, dar și din haznaua statului.
Fondul mutual, o alternativă pentru fermieri ca să fie despăgubiți 100%

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un proiect de lege care prevede crearea fondurilor mutuale ce au drept obiectiv acordarea de compensaţii financiare producătorilor agricoli afiliaţi pentru pierderile economice cauzate de fenomenele climatice nefavorabile.

Directorul AIPA, Nicolaie Ciubuc, susține că noul proiect este unul binevenit, întrucât oferă o alternativă fermierilor, iar în funcție de posibilitățile economice ale acestei structuri, suportul financiar ar putea acoperi eventual sută la sută pierderile suportate de agricultori în caz de calamnități naturale.

"Acest proiect este unul preluat și pe larg răspândit în alte țări. Acest lucru presupune crearea unor fonduri mutuale cu contribuția fermierilor, dar și a statului. Respectiv, suportul financiar oferit fermierilor în caz de calamnități naturale ar putea să crească semnificativ'', a declarat Ciubuc.

Totodată, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, susține că este nevoie de a fi cultivată moldovenilor obișnuința de a-și asigura plantațiile.

Deocamdată nu este cunoscută suma cu care va trebuie să contribuie agricultorii pentru ca, în caz de calamnități naturale, să primească subvenții din acest fond, dar și cu contribuția statului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0