Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avem 101 oameni competenți pentru a-i substitui pe actualii deputați?

© Sputnik / Miroslav RotariВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimii 10-15 ani, cam aceiași oameni s-au perindat în Parlament. De ce este greu să fie schimbați? Pentru că a face politică în Republica Moldova înseamnă și a-ți asigura afacerile și interesele persoanele, de multe ori
Avem 101 oameni competenți pentru a-i substitui pe actualii deputați?

În prezent, noi vorbim foarte puțin despre calitatea politicienilor. Oamenii care stau pe scaunul de deputat trebuie să adopte legi și aici e marea problemă. Deputații incompetenți votează legi anapoda, care ulterior funcționează împotriva cetățenilor țării. De această părere este politologul Valeriu Ostalep.

"O mare parte din ei nu știe să facă altceva decât demagogie politică. Trebuie să înțelegem și mecanismul de selectare a deputaților. Ei nu sunt selectați după capacitățile lor intelectuale sau profesionale. Oamenii care vin în partide, iar ulterior ajung în Parlament, nu sunt persoane carismatice care contribuie la obținerea mandatelor, a rezultatelor bune în alegeri".

Legile în Republica Moldova nu sunt scrise pentru a soluționa problemele cetățenilor, ele devin umbrela afacerilor politicienilor. La proteste strada solicită schimbarea actualei clase politice, dar există oare 101 candidați integri pentru a ocupa fotoliile de deputat? 

Protestul organizat duminică de partidele Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Politic "Partidul Nostru" a demonstrat că liderii partidelor de opoziție vor să nu fie uitați. Politologul Valeriu Ostalep susține că "aceștia sunt doar niște speculanți, care profită de nemulțumirea oamenilor pentru a-și face imagine, aceste proteste sunt o pistă de lansare pentru noi lideri politici. Să nu ne mire faptul că după ceva timp unii dintre cei care au protestat în stradă împotriva modificării sistemului electoral vor striga lozincile unor partide. În stradă au fost și oameni integri, dar am văzut și persoane compromise, de aceea este complicat să ne expunem asupra calității viitorului parlament", afirmă expertul.

Totodată Valeriu Ostalep spune că protestele sunt cele mai eficiente mecanisme democratice care există în prezent, dar acestea trebuie să aibă un scop bine determinat. În ultimul timp noi avem doar proteste politice, deși noi avem atâtea probleme de alt gen. Actualmente ar trebui să avem mai multe proteste organizate de sindicate sau de alte grupuri de interes.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0