Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viața politică le crează disconfort, dar se țin cu dinții de fotoliul de deputat

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ostalep
Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți dintre actualii deputați sunt îngrijorați că nu mai ajung în viitorul legislativ și asta pentru că ei au venit în Parlament nu pentru a scrie și vota legi, dar pentru a-și pune la adăpost afacerile
Viața politică le crează disconfort, dar se țin cu dinții de fotoliul de deputat

Într-o emisiune realizată în studioul Sputnik Moldova, jurnalista Cristina Bumbu-Dănuță a discutat cu directorul Institutului de Studii Diplomatice Politice și Securitate, Valeriu Ostalep, despre calitatea actualei clase politice. În mod special, despre cât de pregătiți sunt cei 101 deputați din Parlamentul de la Chișinău și dacă aceștia se simt confortabil în fotoliile pe care le ocupă.

"Eu cred că ei se simt foarte prost acum. Ei nu se simt siguri deoarece nu au realizat mai nimic în cei trei ani de guvernare, iar timpul îi presează. Ei înțeleg că la anul sunt din nou alegeri și vor fi taxați de electorat care nu le va mai acorda vot de încredere", spune Valeriu Ostalep.

Totodată analistul politic spune că "unii politicieni nu se mai simt confortabil deoarece idee nu au cum să guverneze, ei au ajuns în aceste fotolii de deputat fie întâmplător, fie pentru a-și proteja afacerile. Rar politician care se poate lăuda că politica îi poate asigura un confort. Deoarece în țara noastră și în alte țări din regiune există multă demagogie politică. Politicienii promit mult în campania electorală după care nu-și îndeplinesc aceste promisiuni. Aici este disconfortul lor. Pe lângă aste ei au și o frică, aceea că nu vor ajunge în viitorul legislativ. Și frica aceasta o simt mulți politicieni din actualul parlament", afirmă expertul.
el mai spune că actualmente din ceitre 101 deputați, doar o parte destul de mică conștientizează ce face în Parlament. Ceilalți fie sunt obligați să tacă, fie dansează așa cum li se cântă.

Marea problemă, spune Ostalep, este că " noi avem un număr limitat de oameni care sunt interesați cu adevărat de politică. Mulți ajung deputat fără a-și da bine seama ce presupune această funcție. Capacitatea intelectuală, nivelul de cultură politică este destul de jos și nu mă refer doar la cei din actualul Parlament. Eu sper că noi cu fiecare an vom avea mai multă maturitate politică".

Din cauza incompetenței unor politicieni multe idei au fost discreditate. Spre exemplu ideea integrării europene și-a pierdut din credibilitatea în societate din cauză că politicienii vociferau continuu despre integrarea europeană, iar în realitate se ocupă de cu totul altceva.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0