CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Oscilațiile climatice devin tot mai ample, iar în proximul viitor acest proces se va intensifica doar, le-a comunicat jurnaliștilor savantul moscovit, specialist în fizică atmosferică, Alexei Kokorin.
Expertul menționează că activitatea umană nu are un rol primordial în acest proces, mult mai importantă fiind activitatea solară.
"An de an, fenomenele climatice extreme vor fi tot mai frecvente. Climatologii înclină deja să considere drept normă temperatura medie de pe parcursul a mai mulți ani, din perioada începând cu 1980 și până în 2010", a menționat Cocorin.
Potrivit acestuia, caracteristicile extreme ale climei se intensifică pe întreaga planetă, nu doar în Europa.
Pe de altă parte însă, există nu doar anumite insulițe, ci "continente" întregi de stabilitate climatică. Există regiuni a le lumii unde vremea este constant stabilă. De exemplu, dacă în ianuarie în Iacutia s-a instaurat un anticiclon, atunci putem fi sifuri că vremea senină și geroasă se va menține acolo încă o lună. În adâncul continentului nu există mase de aer capabile să miște din loc acest ciclon. În cazul Europei însă, care este înconjurată din toate părțile de mări, de la Atlantic și până la Ural pronosticurile pot fi făcute nu mai mult decât pentru o săptămână", a mai afirmat Cocorin.
La mijlocul lunii aprilie, Moldova a fost lovită de o calamitate naturală fără precedent — ninsorile abundente care au ținut două zile au constituit norma de precipitații pentru o lună. Au fost deteriorate un număr mare de locuințe, gospodării, linii electrice. Un număr enorm de arbori.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|