Eveniment fără precedent: Cartea lui Starikov, la Chișinău, în limba română

© Sputnik / Miroslav RotariНиколай Викторович Стариков
Николай Викторович Стариков - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cartea "Naționalizarea Rublei" a lui Nikolai Starikov, tradusă în limba română, după ce a fost lansată vineri, la Timișoara, România, luni este lansată la Chișinău, în incinta hotelului Jolly Alon, la ora 14:00 și se va desfășura cu participarea autorului

CHIȘINĂU, 15 mai — Sputnik. Luni, 15 mai, la Chișinău, este lansată cartea "Naționalizarea Rublei" a lui Nikolai Starikov, tradusă în limba română. Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca, care este unul dintre organizatorii evenimentului de la Chișinău, a menționat că inițiativa îi aparține lui Bogdan Herzog, cunoscut geopolitician din Timișoara, România, care a făcut efortul financiar de traducere și tipărire a volumului.

Anterior, vineri, 12 mai, cartea a fost lansată la Timișoara, eveniment reflectat pe larg în publicația banatulazi.ro pe care îl reproducem integral mai jos.

Vineri seara mansarda Bastionului Thereza din Timișoara a fost locul de întâlnire a multor iubitori de carte. Până aici nu ar fi nimic deosebit. Dacă ținem cont însă că la lansare a fost de față și autorul venit de la Sankt Petersburg, dar cu ocol pe la Munchen, deja lucrurile par mai interesante.

Este vorba de un autor extrem de citit în toată lumea, care pune întrebări generale de istorie, statalitate sau economie. La majoritatea tot el încearcă să și răspundă.Nicolai Victorovici Starikov născut la Leningrad este un scriitor rus, jurnalist de opinie, activist social și co-președinte al Partidului Marii Patrii și al filialei Uniunea Cetățenilor Ruși.

În 1992 el a absolvit în orașul său natal, redevenit între timp Saint Petersburg, Universitatea de Stat de Inginerie și Economie cu diplomă în economie. El apare frecvent ca un expert în economie în documentare, de exemplu, în „Parvus Revoluției", „furtuna la Palatul de Iarnă Respingerea." Ca scriitor dar și în activitatea sa politică el a militat pentru un punct de vedere revizionist despre Stalin, înfățișând-l ca un lider salvator și un zid eficient împotriva expansiunii occidentale. Starikov este și organizatorul „Premiul Goebbels", care se acordă „oamenilor care mint, calomiază și defăimează Rusia".

„Sunt adesea acuzat de înclinare spre conspirologie. Dar am spus întotdeauna și voi continua să spun despre cărțile mele că sunt legate de conspirație în același mod ca și astronomia este legat de astrologie."Dar ca scriitor se bucură de o largă notorietate. Toate marile librării de pe tot cuprinsul Rusiei au cărțile sale. Ba mai mult au apărut în librării chiar și rafturi de carte ce poartă girul său prin inscripția „carte recomandată de Nicolai Starikov".

Această reputație dar și vestea că alături se află publicistul Iurie Roșca de la Chișinău, profesorul timișorean Nicolae Țăranu ca unul ce a supervizat cartea, profesorul de economie Silviu Cerna, ani de zile specialist bancar, au fost motive suficiente de a umple sala cu oameni interesați. La întâlnire au participat și oaspeți din Bulgaria, cât și reprezentanți ai oamenilor de afaceri germani.

© Photo : banatulazi.roNikolai Starikov și Iurie Roșca
Nikolai Starikov și Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Nikolai Starikov și Iurie Roșca

Bogdan Herzog ca unul ce este inițiatorul traducerii și lansării cartii pe piața de limbă română a relevat câteva date despre ideea de a aduce un autor rus. Orice vine din spațiul rus de o lungă perioadă de timp se lovește de o barieră psihologică. Relațiile politice româno-ruse se află la un nivel foarte scăzut iar schimburile culturale sunt cvasi-înghețate. Volumul lui Starikov este greu de definit. Poate fi considerat un roman istoric scris alert și cu mijloacele scrierilor cu detectivi și mistere. Este o istorie ce ajunge cu o mie de ani în depărtare și urmărește câștigarea și pierderea caracterului statal independent al Rusiei. Dar povestea aduce în lumină și banca Angliei și pe principele Wilhelm de Orania ca și pe un îndepărtat strămoș al lui Winston Churchill.

© Photo : banatulazi.roBogdan Herzog, Nikolai Starikov și Iurie Roșca
Bogdan Herzog, Nikolai Starikov și Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Bogdan Herzog, Nikolai Starikov și Iurie Roșca

Carte se urmărește lejer așa cum stă bine unui roman polițist, dar pune probleme de independență economică și de impărțirea pieței mondiale.

Dacă într-o carte polițistă, dar și în realitate se poate găsi criminalul dacă se găsește cauza ce a dus la faptă în realitatea geopolitică situația este mai complexă. Crimele de ordin politic sunt mult mai grave. În cazul unui război, o lovitură de stat sau o revoluție nu se poate afla autorul real uneori deloc alteori după zeci sau chiar sute de ani. Motivația acestora nu se schimbă chiar după secole. Este veșnica luptă pentru dominație, pentru stăpânirea resurselor naturale sau pentru posibilitatea de a influența populațiile.În ziua de azi, când toate economiile bazate pe vechile monede aflate în circulație nu mai au acoperire în echivalentul lor în aur, balanța de puteri este din ce în ce mai fragilă.

Reportajul video realizat de banatulazi.ro îl puteți viziona aici>>

Autorul consideră că noile monede de fapt au o singură acoperire și anume în putere armată. Asta face ca acești bani să devină de fapt monede virtuale sau bani din nimic. Conflictele ce au loc în diverse zone fierbinți ale lumii nu fac decât să păstreze rolul acestor „bani din nimic".

Iată cum economia chineză ce a avut o dezvoltare explozivă va duce mai devreme sau mai târziu la o supremație militară asiatică. Moneda lor yuanul, devine un ban tot mai acceptat pe toate piețele. Deci e firesc faptul că și armata chineză va juca rolul de arbitru în orice conflict care va denatura până la o conflagrație.

O remarcă aparte merită orașul nostru, care este pomenit în carte cu acel decembrie 1989 ca punct de pornire a Revoluției. Momentul este pomenit ca o debarcare a lui Ceaușescu.

Indiferent de cheia folosită pentru a citi acest roman este o lectura interesantă despre poziția unui stat ce a dat atâtea convulsii în ultimul secol de istorie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0