Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertizare națională: evitați ieșirea din casă, adăpostiți-vă în încăperi sigure

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПогода
Погода - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În condițiile de cod galben de averse, descărcări electrice, grindină și vijelie apar un șir de riscuri pentru sănătatea cetățenilor, ce recomandă specialiștii.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Meteorologii au emis un cod galben de averse, descărcări electrice, grindină și vijelie. Avertizarea va fi valabilă pe întreg teritoriul țării și va intra în acțiune în zilele de 13 și 14 mai.

În aceste zile, pe alocuri, se prognozează precipitații de până la 40 de litri pe metrul pătrat. Vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.

Ploaie cu grindină de mărimea unui ou de găină, seara zilei de 18 iunie 2016, imagine postată de Vitalie Jereghi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova, sub cod galben de averse, vijelie și grindină

În condițiile de cod galben de averse există riscul inundării gospodăriilor aflate în zonele joase,  pe unele râuleţe şi cursuri mici de apă sunt posibile creșteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieșirea ei în luncă.

Totodată se poate produce blocarea reţelelor de canalizare, eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere, prăşitoare şi legumicole. Este  posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

În condițiile vântului puternic sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii, se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi. De asemenea, este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Prognoza meteorologilor: ne așteaptă o primăvară capricioasă>>>

Odată cu căderea grindinei apare riscul deteriorării acoperişurilor imobilelor, a caroseriilor automobilelor, afectarea parţială a frunzelor la porumb, floarea-soarelui, tutun şi chiar rodul culturilor pomicole, legumicole şi viţei de vie.

Specialiștii recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile, asigurarea stării bune a barajelor.

Ploi cu grindină - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă de vreme capricioasă în toată țara: ploi, tunete și fulgere

În condițiile de vânt puternic, trebuie evitată trecerea prin apropierea copacilor, ocolite cablurile electrice căzute la pământ, evitată parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor și folosirea focului deschis.

În timpul căderii grindinei, specialiștii recomandă evitarea părăsirii imobilelor, adăpostirea în încăperi sigure, cât mai departe de geamuri, oprirea autovehiculului pe marginea carosabilului pentru a evita deteriorările la nivelul caroseriei, folosirea plaselor antigrindină pentru protejarea culturilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0