Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii și românii vor o Rusie mai puternică pentru a face față Vestului

© Sputnik / Евгений ПанасенкоРелигия
Религия - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Mai mult de jumătate din români consideră că este nevoie de o Rusie mai puternică, iar 68 la sută dintre români consideră că se află într-un război de valori cu Occidentul

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. Aproximativ 52 la sută dintre români consideră că este nevoie de o Rusie puternică pentru a contrabalansa influența Occidentului, susțin autorii studiului "Credința religioasă și apartenența națională în Europa Centrală și de Est" efectuat de organizația americană PEW Research.

День Румынии, 1 декабря 2016, Бухарест. - Sputnik Moldova
9 Mai - cum românii de azi și-au uitat părinții

Totodată, 65 la sută dintre români consideră că Rusia are obligația de a proteja creștinii ortodocșii din întreaga lume. De aceeași opinie sunt 63 la sută din persoanele chestionate în Republica Moldova.

În același timp, 68 la sută din români sunt de acord cu afirmația că există un război de valori cu Occidentul. În Republica Moldova de aceeași părere sunt 71 la sută din respondenți, în timp ce în Rusia — 91 la sută.

Cu toate acestea, cât nu ar părea de paradoxal, 82 la sută din români chestionați consideră că este în interesul României să colaboreze strâns cu SUA și restul lumii occidentale.

Studiul menționează că în majoritatea țărilor ortodoxe tind să privească favorabil Federația Rusă, excepție făcând Ucraina și România, țări în care există o mai mare simpatie pentru SUA.

Dintre țările ortodoxe, România se arată a fi cea mai religioasă populație: 21 la sută din credincioși au declarat că frecventează săptămânal slujbele religioase, spre deosebire de georgieni și greci (17 la sută), moldoveni (13 la sută), belaruși și ucraineni (12 la sută), ruși și sârbi (6 la sută).

Chiar dacă frecventează mai rar biserica, moldovenii sunt primul în topul țărilor ortodoxe care se roagă cel mai des — 48 la sută din respondenți au declarat că se roagă zilnic. În România această cifră este de 44 la sută, iar în Rusia — 17 la sută. Dacă e să comparăm aceste cifre cu cele din SUA, americanii par a fi ceva mai religioși: 55 la sută din americani au declarat că se roagă în fiecare zi.

În ceea ce privește credința în Dumnezeu, primul loc în top îl ocupă Georgia cu 99 la sută, fiind urmată de Armenia, Moldova, România — cu câte 95 la sută.

Identitatea națională, morală și rolul femeii

Studiul indică și o legătură strânsă între identitatea religioasă și cea națională: 74 la sută din români consideră că ortodoxia este un element esențial pentru a fi un român adevărat. O poziție similară o au 82 la sută din armeni, 81 la sută din georgieni, 78 la sută din sârbi, 66 la sută din bulgari, 63 la sută din moldoveni, 57 din ruși și 51 la sută din ucraineni.

La capitolul percepției propriei culturi în raport cu alții, 66 la sută din români au căzut de acord cu afirmația că "poporul nostru nu este perfect, însă cultura noastră este superioară celorlalți". De o poziție ceva mai radicală se mențin grecii — 89 la sută, georgienii — 85 la sută, armenii — 84 la sută, bulgarii — 69 la sută. Ceva mai modești sunt moldovenii — 50 la sută, belarușii — 42 la sută și ucrainenii — 41 la sută.

În ceea ce privește atitudinea față de homosexuali, 91 la sută din respondenți din Moldova au declarat că un astfel de comportament condamnabil moral. În Rusia de aceeași părere sunt 85 la sută din respondenți, iar în România — 82 la sută.

În același timp, în spațiul ortodox se menționează o fidelitate față de rolul tradițional al femeii în societate: 72 la sută din români consideră că femeia trebuie să fie supusă bărbatului. De aceeași părere sunt 46 la sută din moldoveni și 36 la sută din respondenții ruși.

Statul și religia: susținere pentru biserică și predispoziții spre o guvernare autoritară

Cifrele mai arată că 46 la sută din români consideră că statul trebuie să susțină și să protejeze valorile religioase, în timp ce în Rusia de aceeași poziție sunt 42 la sută dintre cei chestionați.

O bună parte a moldovenilor (68 la sută) consideră că Biserica trebuie să fie finanțată din banii publici. De aceeași părere sunt 58 la sută din români și 50 la sută din ruși.

Georgia, Rusia, Armenia și Moldova se arată cele mai dispuse spre un regim autoritar: 58 la sută din ruși, 57 la sută din georgieni, 38 la sută din armeni și 36 la sută din moldoveni au declarat că simt o simpatie mai mare față de figura lui Stalin, decât de a lui Gorbaciov. O poziție diametral opusă o au românii: cea mai mare parte — 47 la sută tind să privească cu mai multă simpatie pe Gorbaciov, în timp ce Stalin este privit favorabil de 29 la sută din români, o cifră care depășește chiar Belarusul (26 la sută în favoarea lui Stalin).

În ceea ce privește modelul de guvernare, cei mai predispuși spre dictatură sunt moldovenii — 44 la sută au declarat că preferă mai curând un regim nedemocratic. O poziție similară și-au exprimat 41 la sută din ruși și 28 la sută din români.

Autorii ajung la concluzia că religia devine un factor tot mai prezent în spațiul post-sovietic și Europa Centrală și de Vest, devenind un element fundamental al conștiinței naționale.

Studiul a fost efectuat între anii 2015-2016, fiind intervievate peste 25 mii de persoane din Armenia, Belarus, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Grecia, Georgia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Rusia, România, Serbia, Ucraina, Croația, Cehia și Estonia. În România studiul a fost realizat de Ipsos (în perioada 1 iulie — 18 octombrie 2015, pe un eșantion de 1361 persoane), iar în Republica Moldova (în perioada de 4 iulie —2 august, pe un eșantion de 1841 de persoane) și Rusia (1-31 iulie 2015, pe un eșantion de 2471 persoane) de către CESSI.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0