Orașul Cernăuți va redeveni românesc pentru o zi

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În centrul Cernăuțiului va fi organizată o paradă a portului popular românesc

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. La Cernăuți va fi organizată o Paradă a Portului Popular Românesc. Evenimentul va avea loc pe 14 mai, începând cu ora 14:00, pe fosta stradă Domnească, în prezent strada pietonală Olga Kobyleanska, anunță portalul Bucpress.

„Să transformăm această stradă pentru o jumătate de zi în una cu adevărat românească, plină de cântec, de joc şi de voie bună. Frumoasele noastre costume populare ne vor ajuta să ne simţim cu toţii bine. Aşa precum i-au ajutat și pe strămoşii noştri de-a lungul timpului. Alături de noi vor fi diverse colective de artişti amatori, ansambluri de dans, colective etnofolclorice din regiune, precum şi artişti profesionişti din România și Republica Moldova, pe care îi aşteptăm cu drag" — se spune într-un comunicat de presă al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi.

Printre invitații la festivitate sunt cântăreața de muzica populară, Maria Iliuț. Punctul de plecare al colectivelor — de la intersecţia străzii Catedralei cu str. Kobyleanska, în dreptul Catedralei Pogorârea Sfântului Duh.

Potrivit ultimului recensământ al populației din Ucraina, românii constituie 6,1 la sută din populația Cernăuțiului, fiind al doilea grup etnic ca pondere, după ruși (11,3 la sută). În anii 30 ai secolului XX, românii reprezentau 26 la sută din populația orașului.

Imagini de la evenimentul de anul trecut:

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0