Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un jurnalist român face praf din șeful statului

© Photo : EuroParlamentarulIon Cristoiu
Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Abonare
"Ziua Europei, moment pe cale de a aminti, prin unsuroasa prea plecare românească faţă de Cei Mari, de Aniversarea Revoluţiei din Octombrie şi de Ziua lui Adolf Hitler"

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Într-un "Gând" de pe blogul său, Ion Cristoiu, cel mai cunoscut jurnalist român, face un rechizitoriu al felului în care președintele acceptă să fie lingușit de ziariștii "de casă". Articolul se numește… cumplit pentru președinte: Klaus Iohannis e slugarnic sau semidoct? Sau și una și alta?

Cristoiu realizează un interesant artificiu gazetăresc — plecând de la analiza unui articol definește un mod de a fi al președintelui. Și a ales nu întâmplător momentul "Zilei Europei", când Iohannis a ieșit în evidență printr-o atitudine extrem de ofensivă.

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Ambasadorul SUA, făcut cu ou și cu oțet de Ion Cristoiu. Vezi motivul...

"De Ziua Europei, moment pe cale de a aminti, prin unsuroasa prea plecare românească faţă de Cei Mari, de Aniversarea Revoluţiei din Octombrie de pe vremuri mai apropiate şi de Ziua lui Adolf Hitler de pe vremuri mai depărtate, Klaus Iohannis a acordat un interviu site-ului Calea europeană".

Urmează câteva aprecieri biciuitoare la adresa jurnalistului, dar care se răsfrâng asupra președintelui, cel care acceptă asemenea atitudine:

"Site-ul e condus de Dan Cărbunaru, cel care, la Roma, a folosit prilejul unui interviu tot cu Klaus Iohannis pentru a-i pune pe fund un pupoi ca o ștampilă de Cartea Recordurilor, urmat de întrebarea: V-a plăcut, nu-i aşa? Mai doriţi unul? Am un chintal de buze puse deoparte pentru dumneavoastră".

În continuare, Ion Cristoiu reproduce doar una dintre întrebările lui Cărbunaru, care nu mai are nevoie de nici un comentariu, fiind o susținere pentru ceea ce spunea Ion Cristoiu mai sus.

„În 2005 aţi asistat la ceremonia de semnare a Tratatului de Aderare. Aţi reuşit, prin intermediul Sibiului, să arătaţi europenitate încă de la un moment în care ţara noastră nu făcea parte formal din Uniunea Europeană. Au trecut de atunci atâţia ani. Astăzi, generic vorbind, sunteţi prezent alături de liderii europeni la momente importante — mă refer la Declaraţia de la Roma — în care încercaţi să ranforsaţi acest proiect după ce în Parlamentul European au fost votate trei rapoarte politice relevante pentru modul în care europenii îşi doresc viaţa lor împreună. Domnul Juncker, prin intermediul Cartei Albe, propune cel puţin cinci variante de a merge împreună. Ce ar trebui să ştie românii în acest context?"

Concluzia lui Ion Cristoiu, finalul "Gândului de miercuri" este firească: "Cam așa sună întrebările puse de un ziarist prezidențial lui Klaus Iohannis". Dar, oare înțelege președintele situația penibilă sesizată de Cristoiu — și în care singur se complace — sau va reține doar titlul extrem de dur?

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0