Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: cetățenii din Moldova, născuți după 1970, nu vor primi pensii

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Experții consideră că, potrivit sistemului actual de pensii, cetățenii Republicii Moldova care s-au născut după anul 1970 nu vor beneficia de pensii.

CHIȘINĂU, 8 mai — Sputnik, Serghei Țurcanu. În anul 2016 experții au anunțat pentru Sputnik Moldova o veste neplăcută: în condițiile actualului sistem de pensii din Moldova, cetățenii născuți după anul 1970 nu vor beneficia de pensii. În anul curent, 2017, autoritățile au anunțat demararea reformei pensiilor. În primul rând, este vorba despre majorarea graduală a vârstei de pensionare până la 63 de ani pentru femei și bărbați și reducerea termenului de achitare a cotizațiilor în fondul pentru pensii.

пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce pensiile unora vor crește cu 7 la sută, iar ale altora – cu 40 de procente

Experții FMI au numit această reformă drept cea mai importantă realizare a Guvernului de la Chișinău. Totodată, economistul Viorel Gârbu a declarat pentru Sputnik Moldova că schimbări radicale nu s-au produs și că nici nu are rost să sperăm că se vor produce: persoanele născute după anul 1970 așa și nu pot conta să aibă parte de pensii.

„Situația nu s-a schimbat, totul a rămas cum a fost. În Moldova durata vieții nu este cea mai înaltă de pe continentul European. Mulți cetățeni, mai ales bărbați, nu vor ajunge să trăiască până la pensie. Ei nu prea au șanse în acest sens. Iar fondul de pensii este completat în principal de către bărbați", a declarat economistul.

Reforma sistemului de pensii din Moldova nu este o reformă, consideră expertul.

„De facto, nici un fel de reformă nu a fost și nici nu există. Creșterea vârstei de pensionare înseamnă că vor rămâne mai puțini pensionari și, respectiv, bugetul de pensii va avea un deficit mai mic. Însă acest lucru nu se numește reformă. Mai devreme sau mai târziu, cetățenii Moldovei vor înțelege că nu are nici un rost să achiți bani într-un fond de pensii care de fapt nu achită pensii", a spus Gârbu.

Cu toate acestea, expertul are o rețetă pentru salvarea sistemului de pensii din Moldova. În opinia sa, este necesară operarea unor schimbări cardinale în domeniul fiscal.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vor urma noi majorări de pensii. Vezi cine sunt beneficiarii

„Este necesară o soluție radicală pentru a ieși din situație și ea constă în faptul că trebuie să fie impozitat nu doar salariul, ci și activele economice ale agenților economici. Acești bani, de asemenea, trebuie să fie incluși în fondul pentru pensii. Dacă nu va fi efectuată o astfel de reformă, fondul pentru pensii va rămâne în aceeași situație jalnică, precum este la ora actuală", a rezumat Gârbu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0