Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Eveniment fără precedent în orașul Râșcani, chiar în ziua de Sfântul Gheorghe

Inaugurarea bustului lui Gheorghe Râșcanu
Inaugurarea bustului lui Gheorghe Râșcanu - Sputnik Moldova
Abonare
În ziua de Sfântul Gheorghe, în orașul Râșcani a avut loc un eveniment pe care îl așteptau cu toții de ani de zile.

CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. În ziua prăznuirii Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, în orașul Râșcani, în prezența locuitorilor orașului, aleșilor locali dar și ai oaspeților veniți din străinătate, a avut loc inaugurarea bustului în cinstea lui Gheorghe (Egor) Râșcanu-Derojinski (1839 — 1879), mareșalul nobilimii din Basarabia, care a ctitorit biserica din orașul care îi poartă numele. Datorită activității sale filantropice, acesta a fost supranumit, în mod admirativ „boierul Râșcanu".

El a construit stația poștală, școala de băieți, spitalul și școala duminicală de meserii. Fiul său a construit clădirea gimnaziului Mihai eminescu, azi Liceul Teoretic ”Liviu Damian”.

Părintele Teodor Bazatin a declarat că este un eveniment pe care îl așteptau toți locuitorii din Râșcani.

”Este un eveniment pe care îl așteptau demult toți locuitorii orașului. Vreau să vă mărturisesc că s-a îndeplinit și un vis al meu, pentru că fără prezența lui Gheorghe Râșcanu, eram asemenea unor copii orfani”, a menționat părintele Bazatin.

Totodată, părintele a adus mulțumiri din partea tuturor creștinilor orașului Râșcani tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect.

© Cezar SalagorBustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani
Eveniment fără precedent în orașul Râșcani, chiar în ziua de Sfântul Gheorghe - Sputnik Moldova
Bustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani

Cu prilejul acestui eveniment, a fost editată cartea ”Gheorghe (Egor) Râșcanu-Derojinski — un destin deosebit prin care trecutul se leagă de prezent, iar prezentul își proiectează orientări valorice în viitor”.

© Cezar SalagorCoperta cărții ”Gheorghe Râșcanu-Derojinski”
Eveniment fără precedent în orașul Râșcani, chiar în ziua de Sfântul Gheorghe - Sputnik Moldova
Coperta cărții ”Gheorghe Râșcanu-Derojinski”

Consiliul Raional Râșcani a alocat 100 de mii de lei pentru realizarea acestui proiect, în conformitate cu Planul de acțiuni de implementare a Strategiei de dezvoltare a raionului.

Toponimul localității Râșcani vine de la numele boierilor Râșcanu ca recunoaștere a activității acestora pentru binele comunității.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

 

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0