Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep, a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent interesele Federației Ruse este să-și diversifice căile de livrare a gazelor naturale, ocolind Ucraina și statele din Europa centrală. Dar acest lucru va afecta interesele acestor țări, printre care se regăsește și Republica Moldova.
"Se presupune că în 2018 s-ar putea să fie stopată tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina. Indiscutabil, acest lucru ne va afecta și pe noi. Eu nu am auzit în spațiul public ce se va întâmpla cu interesele noastre în cazul în care gazul nu va fi tranzitat prin Ucraina", a menționat declarat Valeriu Ostalep.
Vom menționa că în cadrul întrevederii dintre președintele Federației Ruse și cancelarul german Angela Merkel, care a avut loc în data de 2 mai, la Soci, Rusia, a fost pus în discuție problema construcției gazoductului "Torentul Nordic 2".
Amintim că Gazpromul intenționează să redirecționeze tranzitul gazelor naturale rusești spre Europa prin Torentul Nordic, ocolind Ucraina. Acest lucru va conduce la reducerea de cinci ori a tranzitului prin Ucraina până în 2020: de la 67 de miliarde de metri cubi pe an la doar 10-15 de miliarde de metri cubi.
Vom menționa însă că alți experți consideră că punerea în aplicare a proiectului Gazpromului "Torentul Nordic 2" nu are cum să afecteze interesele Republicii Moldova. Spre exemplu, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov afirmă că gazele naturale rusești care urmează să fie exportate prin "Torentul Nordic 2" ocolind Ucraina oricum nu tranzitau și Republica Moldova. Respectiv "Torentul Nordic 2" nu are cum să afecteze securitatea energetică a Republicii Moldova.
Parlicov afirmă că, dacă va fi pus în funcțiune gazoductul "Torentul Sudic", atunci interesele noastre energetice vor fi afectate deoarece gazele naturale rusești care astăzi tranzitează țara noastră vor ajunge de destinație anume prin acest gazoduct care ocolește Republica Moldova.
Iată de ce fortul director ANRE susține că până în 2019 Republica Moldova trebuie să-și diversifice căile de import al gazelor naturale.
Autor: Sergiu Praporșcic
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|