Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liberalul Iurie Chirinciuc tace ca peștele și refuză să colaboreze cu ancheta

© Sputnik / Мирослав РотарьЮрий Киринчук
Юрий Киринчук - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe cu privire la plasarea sub arest preventiv pe un termen de 30 de zile a liberalului Iurie Chirinciuc, care este ministru al Transporturilor

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare decizia Judecătoriei Chișinău, sectorul Buiucani, cu privire la aplicarea măsurii de arest preventiv în izolator în cazul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc. 

Chirinciuc a fost reținut în data de 27 aprilie, într-un dosar de corupție. În total, în acest dosar au fost reținute patru persoane. Este vorba despre  ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, șeful Administraţiei de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman şi doi oameni de afaceri. Aceștia sunt bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mare.

Обыски в кабинете министра транспорта Юрия Киринчука - Sputnik Moldova
Politică
Procurorii îi cer Guvernului să-l suspende din funcție pe Chirinciuc

Procurorul Anticorupție Victoria Furtună, care instrumentează acest caz, a declarat astăzi presei după ședința Curții de Apel că Iurie Chirinciuc refuză să facă declarații. 

Potrivit materialelor urmăririi penale, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu persoanele reținute, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

În perioada 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Chirinciuc se află în arest preventiv în una din celulele Penitenciarului 13 din Chișinău. Dacă va fi găsit vinovat, ministrul riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0