CHIȘINĂU, 3 mai — Sputnik. Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, afirmă că decizia de a îngreuna procedura prin care basarabenii se înscriu la universităţi din România este una definitivă şi că a fost pecetluită în cadrul unui grup constituit la vârful politicii din România.
Gabriel Ispas a fost înregistrat în secret de o membră a Ligii Studenţilor (LS) Iaşi, după şedinţa de marţi, 25 aprilie, a Comisiei pentru Comunităţile de Români Aflate în Afara Graniţelor, informează portalul Press One.
Cea mai importantă modificare care vizează şi Republica Moldova este desfiinţarea Comisiei mixte care funcţiona pe lângă misiunile diplomatice ale României. Comisia era formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Însă, potrivit noii proceduri, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să-şi depună personal dosarul de admitere la fiecare universitate din România unde vor să intre.
Astfel, Liga Studenţilor Iaşi a emis un comunicat în care afirmă că aceasta le-a lăsat "un gust amar" pentru că deputaţii PSD şi ALDE au fost "complet nepregătiţi" pentru tema aflată în dezbatere.
"În cadrul discuţiilor purtate de reprezentanţii MEN cu cei ai Ligii Studenţilor s-a insinuat ideea că numărul tinerilor basarabeni care vin în ţară trebuie redus, pentru că serviciile de informaţii ruseşti racolează agenţi dintre ei, şi că România trebuie să renunţe la politica ei de deschidere faţă de Basarabia, în urma alegerii lui Igor Donon ca preşedinte", se spune în comunicatul Ligii.
După şedinţă, câţiva studenţi au mai rămas pe hol pentru a vorbi cu secretarul de stat Gabriel Ispas şi cu directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale din MEN, Luminiţa Matei. Unul dintre ei a înregistrat discuţia.
Studentă: Eu n-am înţeles de ce s-a desfiinţat Comisia (mixtă — n.r.) din Basarabia, dar totuşi a rămas pentru Ucraina. Distanţa e cam asemănătoare…
Luminiţa Matei, director în MEN: Haideţi să nu intrăm în discuţii de…
Gabriel Ispas, secretar de stat: Sunt multe discuţii care n-au…
Studentă: Eu înţeleg că au un temei care nu poate fi…
Luminiţa Matei: Dumneata ai fost vreodată la Odessa?
Studentă: Nu am fost.
Luminiţa Matei: Ok. La Odessa în ce limbă înveţi dacă eşti etnic român?
Studentă: Nu ştiu.
Luminiţa Matei: În limba ucraineană. Deci, ştii să vorbeşti româneşte acasă cu părinţii?
Altă studentă: La ei funcţionează Comisia…
Studentă: Ar fi un efort atât de mare să se menţină Comisia şi pentru basarabeni?
Gabriel Ispas: Comisia nu va rămâne.
Luminiţa Matei: Anul următor, Ucraina va intra şi ea în acest proces… Anul următor, va intra şi Albania în acest proces. Ei nu sunt pregătiţi…
Gabriel Ispas: Înţelegeţi că anumite decizii nu se… Eu am fost ieri (luni, 24 aprilie — n.r.) la task force-ul pe România-Republica Moldova şi am discutat inclusiv despre acest lucru. Task force-ul înseamnă doi consilieri prezidenţiali, şapte secretari de stat şi mulţi alţii. Nu pot să vă spun mai multe detalii, pentru că nu aveţi autorizare pentru a vă afla în chestia asta. Doar atât trebuie să înţelegeţi, că anumite decizii nu se întorc. Şi trebuie să înţelegeţi, în acelaşi timp, că îi vom ajuta…
Luminiţa Matei: Colegul din Chişinău ştie să completeze în limba română. Colegul din Odessa nu ştie să scrie în limba română…
Gabriel Ispas:… îi vom ajuta să scrie mai bine…
Luminiţa Matei:… colegul din Albania nu ştie să scrie în limba română.
Gabriel Ispas: Dragile mele, noi trebuie să fugim…
Din înregistrare rezultă că decizia de a desfiinţa Comisia mixtă MEN-MAE de a îngreuna admiterea basarabenilor la universităţi din România face parte dintr-o strategie politică mai amplă a statului român.