Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii: De ce a fost săltat de CNA ministrul liberal al Transporturilor

© Sputnik / Miroslav RotariОбыски в кабинете министра транспорта Юрия Киринчука
Обыски в кабинете министра транспорта Юрия Киринчука - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Doar o mică parte din banii europeni care sunt oferiți țării noastre pentru construcția sau reparația unor drumuri sau pentru alte proiecte ajung la destinație, pentru că foarte mulți dintre funcționarii care gestionează aceste fonduri și-au făcut din aceștia o sursă de îmbogățire personală

CHIȘINĂU, 28 apr — Sputnik. Ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au desfășurat joi mai multe percheziții la domiciliile şi birourile conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi la sediile a doi agenţi economici, patru persoane fiind reținute.

Cei reținuți sunt ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, directorul general-interimar al Administraţiei drumurilor, Veaceslav Teleman, şi şefii a două companii de construcţii. Aceștia sunt bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

Обыски в кабинете министра транспорта Юрия Киринчука - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Inevitabilul s-a produs: Și ministrul Chirinciuc a fost reținut

Potrivit oamenilor legii, ministrul liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, în complicitate cu celelalte persoanele menţionate, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

Astfel, în perioada 2016-2017, ministrul Chirinciuc şi şeful Administraţiei Drumurilor, Teleman, ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Concret, în calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 Ialoveni RSP/W6/05 (proiect finanţat de BEI), Administraţia de Stat a Drumurilor, reprezentată de directorul general interimar, a angajat un inginer-supervizor internaţional pentru relaţia contractor-beneficiar. În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obţină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepţionale, şeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului.

"În urma măsurilor speciale de investigaţii, inclusiv a interceptărilor discuţiilor, s-a constatat că acţiunile descrise mai sus erau sincronizate cu organizarea unor şedinţe cu participarea ministrului, şefului ASD şi agentului economic, în cadrul cărora asupra ultimului erau făcute presiuni, între care ameninţări cu rezilierea contractelor şi introducerea lui în lista neagră", a precizat Centrul Național Anticorupție într-un comunicat.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală a fost documentată o şedinţă din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre ministrul Transporturilor, directorul ASD, administratorii companiilor Global Trans Construct şi Nouconst cu agentul economic câştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 — Ialoveni. În timpul discuţiilor, agentului economic i s-ar fi cerut să cedeze 50 la sută din volumul lucrărilor (din suma totală de aproximativ 9 000 000 de euro) companiilor menţionate mai sus. Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 000 de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

În cadrul dosarului inițiat de Procuratura Anticorupţie ministrul şi directorul ASD sunt coautori ai infracţiunii, iar agenţii economici — complici. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0