Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce specii rare de arbori din Grădina Botanică au fost distruse de zăpadă

© Facebook / Gradina Botanica Institut Grădina Botanică din Chișinău după ninsorile din 20-21 aprilie 2017
Grădina Botanică din Chișinău după ninsorile din 20-21 aprilie 2017 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ninsorile abundente care s-au abătut asupra Capitalei pe 20 și 21 aprilie au distrus 80% din plantele exotice din Grădina Botanică.

CHIȘINĂU, 27 apr — Sputnik. Daria Cernega. Vor fi necesari trei — patru ani pentru restabilirea fondului genetic al Grădinii Botanice din Chișinău, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul instituției, Alexandru Teleuță.

La momentul de față, angajații Grădinii Botanice înlătură grămezile de crengi căzute, spre a elibera drumul pentru tehnica specializată.

Grădina Botanică din Chișinău după ninsorile din 20-21 aprilie 2017 - Sputnik Moldova
Grădina Botanică din Chișinău nu mai există – Fotografii apocaliptice

Teleuță a declarat că peste o sută de angajați sunt antrenați în aceste lucrări. În ajutor au sosit studenți-voluntari și reprezentanți ai societății civile. Însă nu sunt instrumente îndeajuns. Pentru lichidarea cât mai rapidă a urmărilor calamității este nevoie de un număr suplimentar de scări, topoare, ferăstraie. După ce vor fi deblocate toate căile de acces, vor începe lucrările de tăiere sanitară a arborilor afectați de intemperie.

„Aceste lucrări trebuie efectuate în cel mai scurt timp, deoarece fiecare plantă bolnavă devine ținta bolilor bacteriene, virale, fungice. Pe arborii bolnavi aceste boli se răspândesc mai rapid", a explicat interlocutorul.

Potrivit lui Teleuță, o parte din genofond este complet distrusă.

Снегопад в Кишиневе 21.04.2017 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Premierul scoate pădurarii la evacuarea arborilor căzuți în urma intemperiei

Au fost grav afectate speciile de arbori aduse din America de Nord și Extremul Orient, din munții Pamir și Caucaz. Nici copacii de conifere de origine mediteraneeană nu au rezistat viscolului din aprilie. Au fost distruse 80% din exemplarele aduse din alte zone ale planetei. Administrația Grădinii Botanice intenționează să se adreseze colegilor din străinătate pentru a le cere ajutor și puieți ai speciilor de arbori care au fost distruși.

„Cât despre noi, ne vom strădui să salvăm ceea ce poate fi salvat. Nu este exclus ca unii copaci afectați să mai poată da rod, să facă semințe. În acest caz o să-i păstrăm. Iar plantele de la care nu se mai poate obține nimic le vom dezrădăcina și vom sădi în locul puieți noi", a menționat Teleuță.

Grădina Botanică din Chișinău va fi deschisă pentru vizitatori peste cel puțin două săptămâni, timp în care va fi curățat teritoriul destinat pentru odihna orășenilor. Evacuarea crengilor doborâte de intemperie va continua până la sfârșitul anului. Potrivit directorului instituției, o parte din lemnul copacilor căzuți la pământ va fi utilizat pentru repararea băncilor distruse.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0