Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

27 aprilie - Ziua Drapelului de Stat: Istorie și semnificație

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii sărbătoresc pe data de 27 aprilie Ziua Drapelului de Stat - află istoria și semnificația simbolurilor

CHIȘINĂU, 27 apr — Sputnik. Al șaptelea an consecutiv pe 27 aprilie, în Republica Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat. Sărbătoarea a fost instituită de Parlament la data de 23 aprilie 2010.

Joi, în majoritatea localităților din țară sunt organizate acțiuni dedicate Zilei Drapelului. Potrivit legii, la ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat, bărbaţii vor onora drapelul cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.

Totodată, drapelul de stat şi imaginea acestuia, indiferent de dimensiunile lor, trebuie să corespundă întocmai nuanţelor şi proporţiilor stabilite.

© Photo : lex.justice.mdImaginea grafică standard a Drapelului de Stat
Imaginea grafică standard a Drapelului de Stat - Sputnik Moldova
Imaginea grafică standard a Drapelului de Stat

Istorie și semnificație

Potrivit cercetătorilor, în Moldova feudală, din paleta culorilor heraldice folosite la confecţionarea steagurilor, a dominat, în fond, cromatica tradiţională în diferite variaţii: roşu şi albastru (azuriu) — în mod constant; galben (aur) — periodic. Uneori apăreau şi alte culori, care erau prezente în detalii (stemă, inscripţii). E semnifi cativ faptul că culorile menţionate mai sus, în următoarea consecutivitate: galben (culoarea aurului), roşu şi albastru, conform tratatului din sec. al XIV-lea al juristului italian Bartolus de Saxoferrato „Despre însemne şi steme" ("Tractatus de insigniis et armis"), sunt considerate cele mai „nobile" în cromatica heraldică.

În heraldica modernă, albastrul este un simbol al fidelităţii şi perseverenţei. Culoarea albastră este culoarea cadrului natural: albastrul azur este culoarea cerului, a infinitului, a visului, a vieţii paşnice şi libere. Aurul (galben în drapel) semnifică în heraldică soarele, bogăţia, prestigiul, grandoarea.
Roşul — mărire, bravură, îndrăzneală şi generozitate. În Moldova medievală culoarea roşie era tradiţional culoarea proprie suveranului — domnului ţării.

Tradiţional pe steagurile Ţării Moldovei au persistat două însemne: Capul de bour — simbolul Statului Moldovenesc şi Sfântul Gheorghe — Purtătorul de biruinţă al creştinătăţii. Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, era considerat (ca şi acum) simbolul heraldic ecleziastic al Moldovei, încă din vremea muşatinilor, iată de ce de atunci şi până în secolul al XIX-lea apărea adesea şi pe stindardele Moldovei

Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâşiei galbene a fost legiferat oficial la Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990.

Autorul stemei de stat este regretatul Gheorghe Vrabie. El a fost un artist plastic și grafician care a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova — „Cavalerul Ordinului Republicii".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0