Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cernobîl: priveliște jalnică și amintiri de coșmar

© Sputnik / Алексей Вовк / Accesați arhiva multimediaЗона отчуждения Чернобыльской АЭС
Зона отчуждения Чернобыльской АЭС - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, la 26 aprilie, în țările postsovietice, oamenii își amintesc de accidentul nuclear de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. În calendarul fostei URSS, ziua de 26 aprilie este marcată în mod special. În această zi ne amintim cu toții de catastrofa de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl. Unii povestesc ce s-a întâmplat și cum trebuie să fie evitate pe viitor asemenea avarii. Alții organizează mitinguri și marșuri, menționează Sputnik Belarus.

Ce s-a întâmplat la Cernobîl?

Accidentul nuclear de la Centrala Atomoelectrică din Cernobîl s-a produs în noaptea spre 26 aprilie 1986, ceasurile indicând ora 01:23. În acel moment, la blocul energetic numărul patru a izbucnit o explozie atât de puternică, încât reactorul ar fi putut să fie distrus compet.

Un sat părăsit. - Sputnik Moldova
Omenirea nu a uitat de Cernobâl

Însă dezastrul de pe teritoriul centralei a constituit doar o parte a grozăviilor acestei catastrofe: momentan, în atmosferă a fost aruncat un nor radioactiv compus din izotopi de iod-131, ceziu-137, stronțiu-90, precum elemente transuranice.

Unele particule au ajuns chiar până în America de Nord, iar întreaga Europă a fost practic „invadată" de izotopi nocivi.

La trei luni după explozia de la Cernobîl, au fost înregistrate 31 de decese. În câțiva ani au murit din cauza radiației încă 80 de persoane, iar în total, conform datelor oficiale, radiația a afectat peste 130 de persoane.

În realitate, însă, cifrele sunt cu mult mai înspăimântătoare: consecințele dezastrului au fost resimțite de locuitorii din Moldova, din partea vestică a Rusiei, de cei din întreaga Ucraină și Belarus, provocând prin contaminare îmbolnăviri periculoase, cu sfârșit letal.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0