Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Avaria de la Cernobîl ne dă de știre și astăzi. Centrala emană și acum radiație

© Facebook / Liuba CoretchiLiuba Coretchi
Liuba Coretchi - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 3500 de moldoveni au fost recrutaţi pentru lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl în anul 1986. De atunci, mai mult de o mie dintre ei au decedat, iar fenomenul este cu tendinţă de creştere.

Avaria de la Cernobîl ne dă de știre și astăzi. Centrala emană și acum radiație
La 31 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, am încercat să aflăm de la șefa laboratorului igiena radiațiilor și radiobiologiei din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, Liuba Corețchi, ce consecințe sunt resimțite și astăzi.

Liuba Corețchi susține că consecințele exploziei de la Cernobîl se resimt și după trei decenii de la producerea ei. Avaria de la Cernobîl a afectat atât sănătatea oamenilor care au participat la lichidarea consecințelor, dar și a celor care s-au năsut după 1986.

"Acolo au fost îndeplinite toate sarcinile. Dar este ce ceva care poate fi văzut, pipăit și gustat. Este clar că riscul este major'', susține Corețchi.

Mai mult, Corețchi spune că cei mai expuși îmbolnăvirii de cancer sunt cetățenii din nordul Republicii Moldova. 

Șefa laboratorului igiena radiațiilor și radiobiologiei din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică mai susține că studiile arată că locul unde a avut loc explozia, dar și în orașele din apropiere de Cernobil nu ar trebui să fie populate în următorii minimum 70 de ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0