Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exporturile moldovenești după semnarea memorandumului cu Uniunea Eurasiatică

© Photo: Twitter / Alexandru StratanAlexandru Stratan
Alexandru Stratan - Sputnik Moldova
Abonare
Imediat după semnarea memorandumului cu Uniunea Economică Eurasiatică, unii experți s-au grăbit să spună că Republica Moldova va avea de pierdut, mai exact, Uniunea Europeană ar putea să-i impună anumite restricții.
Exporturile moldovenești după semnarea memorandumului cu Uniunea Eurasiatică

Directorul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, Alexandru Stratan, susține că semnarea memorandumului cu Uniunea Eurasiatică nu va influența negativ economia țării noastre. "70% din comerțul nostru cu Uniunea Eurasiatică este efectuat în Federația Rusă, este o piață importantă. Sunt produse pe care le exportăm exclusiv în Uniunea Europeană și altele care sunt solicitate pe piața Uniunii Eurasiatice", a spus Stratan. Deocamdată nu toate produsele corespund standardelor Uniunii Europene, din această cauză piața din Est este una importantă deocamdată.

"Dacă ar fi să ne referim la piața de desfacere din Uniunea Europeană, atunci trebuie să menționăm că noi exportăm producție agricolă în țările cu putere de cumpărare mică, cum ar fi România, Bulgaria. Mai puțin exportăm în țările cu potențial mare de cumpărare. Și asta se întâmplă din cauză că nu avem cantități mari de produse care să corespundă standardelor UE. De aceea, nu trebuie să dăm cu piciorul în piața din Est, mai ales atât timp cât producătorii noștri se află încă în perioada de tranziție la noile standarde", spune economistul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0