Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Excesele moldovenilor de Blajini. Mese copioase pe morminte și pomeni de lux

© Facebook / Natalia LozanPărintele Octavian Moșin
Părintele Octavian Moșin - Sputnik Moldova
Abonare
Tradițional, în ziua de luni, iar în unele localități duminică creștinii merg la morminte pentru a-i pomeni pe cei adormiți. Părintele Octavian Moșin susține însă că cel mai corect ar fi ca pomenirea celor trecuți la cele veșnice să aibă loc în ziua de marți.
Păgânismul moldovenilor de blajini. Mese copioase pe morminte și pomeni de lux

Părintele Octavian Moșin spune că pe an ce trece oamenii îi pomenesc pe cei adormiți într-o manieră tot mia puțin creștină, care aduce aminte de vechile practici păgânești, întrucât milostenia nu înseamnă schimb de pomeni între cei apropiați, ci ajutorarea celor nevoiași.

"Poți să îi oferi o cană de apă unui nevoiaș, să îi dai o haină, să îl hrănești. Domnul nu caută la cea ce dai, dar cum dai, se uită la inima omului, asta contează. Cei care nu au posibilitatea să cumpere pomeni scumpe să ne se îngrijoreze'', spune părintele Octavian Moșin.

Totodată, nici mesele copioase pe care le fac moldovenii în cimitire pe mormintele rudelor răposate nu corespund în tocmai dogmei creștine.

"Mesele copioase din cimitire este o chestiune păgână. Nu putem încuraja astfel de tendințe, regretăm aceste acțiuni. De fapt, cimitirul în traducere înseamnă dormitor'', mai precizează părintele Moșin.

Părintele mai spune că astăzi, de multe ori, la cimitire se întâmplă tot ce vrei, dar nu pomenire sau rugăciune.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0