Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Agriculturii vine cu primele date despre pagubele provocate de zăpadă

© Sputnik / Evghenii PanasencoСнегопад в Кишиневе 21.04.2017
Снегопад в Кишиневе 21.04.2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit specialiștilor, în cazul în care pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi mai mici de -4 -5 grade C, atunci pagubele vor crește

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Comisia de monitorizare și documentare, creată printr-un Ordin emis de viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu, examinează și evaluează, în măsura posibilităților, gradul de afectare a culturilor agricole, în baza informațiilor prezentate de către Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație.

Снег и фруктовое дерево в цвету - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Interviu exclusiv cu un agricultor: într-o noapte a pierdut tot ce a investit

”S-a constat că, la moment, în agricultură nu sunt pagube majore. În zonele de Centru-Nord nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0 +1 grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major”, susțin responsabilii de la minister.

În schimb, regiunea de Centru-Sud se confruntă cu o situație mai rea. Aici, în denivelări de terenuri agricole, s-au înregistrat temperaturi de până la —3 grade Celsius, în special în raionul Cahul și UTA Găgăuzia.

Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în zona de Centru și Sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formând un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și 1 metru, în timp ce în zona de Sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime.

Цветение ореха - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Viceministru: situația din agricultură încă nu este catastrofală

”În aceste condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată până la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat”, avertizează ministerul.

Din cauza zăpezii masive, în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere, construite necorespunzător.

Potrivit specialiștilor, în cazul în care pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi mai mici de —4 —5 grade C, atunci pagubele vor crește.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0