Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adresare de ultimă oră a ministrului Mediului, în legătură cu dezastrul din țară

© Sputnik / Evghenii PanasencoСнегопад в Кишиневе 21.04.2017
Снегопад в Кишиневе 21.04.2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul moldovean al Mediului, Valeriu Munteanu, a anunțat acum câteva minute că în ultimele 24 de ore în zona centrală și de sud a Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie), doar într-o zi înregistrându-se norma pentru o lună; el a solicitat ajutorul autorităților și cetățenilor

CHIȘINĂU, 21 apr — Sputnik. Demnitarul a menționat că în capitală avem 57 de centimetri zăpadă, la Leova 40, iar la Cahul 50 de centimetri.

„Temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile (vor crește progresiv-constant, dar nu vom avea o crește explozivă de temperaturi — sâmbătă +6…+11 grade C, duminică +7…+12, luni +8…+13, iar marți +13…+18). Astfel, în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă", avertizează ministrul Mediului.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
ULTIMĂ ORĂ: O năpastă peste alta. Moldova riscă să fie inundată

El a subliniat că „este important ca în următoarele 2 — 3 zile să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei".

„Specialiștii noștri de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, (care având în vedere coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău, astfel acum se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurând astfel o capacitate cât mai mari de evacuare a apei, întru evitarea inundațiilor", a atras atenția Munteanu.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Stare de alertă în Moldova: Armata Națională, scoasă pe drumurile din țară

El a făcut și un apel, solicitând „tuturor reprezentanților APL să inspecteze zonele de evacuare a apei din localitățile rurale și urbane, eventual să înlăture (neîntârziat) aceste stăvilare formate din arbori căzuți, pentru a ajuta la prevenirea inundațiilor".

Ministrul Mediului a venit cu o rugăminte și către cetățeni, ca aceștia „să participe activ la aceste procese, având în vedere că în anumite localități astfel de situații pot fi multiple, iar primăriile au de obicei posibilități modeste de intervenție".

„Totodată solicităm proprietarilor și deținătorilor de bazine acvatice (în RM sunt peste 4000 de iazuri) să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (și coordonată respectiv cu instituțiile abilitate) a apei, întru evitarea ruperii digurilor cu provocarea inundațiilor", a mai menționat Munteanu.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0