Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-a stins din viață un actor emerit al Republicii Moldova

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЦерковная свеча
Церковная свеча - Sputnik Moldova
Abonare
Lumea teatrală și cinematografică a pierdut un mare actor, care în ultimii ani de viață a jucat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

CHIȘINĂU, 19 apr  - Sputnik. În dimineața zilei de miercuri, s-a stins din viață actorul emerit al Republicii Moldova, Vladimir Cobasnean. Peste trei zile, maestrul avea să împlinească 82 de ani. 

© Photo : captură ecran / prime.mdVladimir Cobasnean
Vladimir Cobasnean - Sputnik Moldova
Vladimir Cobasnean

Actorul și pedagogul Vladimir Cobasnean a jucat sute de roluri și a educat la fel de mulți actori.

Vladimir Cobasnean s-a născut în 22 aprilie 1935, în satul Cuizăuca, raionul Rezina. În 1962 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu”, Facultatea Teatrală. 

Își începe activitatea artistică în anul 1954, la Teatrul de Păpuși „Licurici”, după care se înscrie în trupa de balet a Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin”. Din 1990 este actor la Teatrul Epic de Etnografie si Folclor „Ion Creanga”, iar mai târziu devine director al Casei Actorului.

Timp de șase decenii de activitate teatrală a jucat peste 100 de roluri pe scena teatrului, cât și în cinematografie, cele mai relevante fiind învățătorul din „Comoara Braziliei”, Radeev din „Pietricele în palmă”, Pliușkin din „Suflete moarte”.

A fost profesor al mai multor promoții de studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, discipolii săi fiind actori și regizori renumiți. A activat la Liceul „Elena Alistar” din Capitală, la Școala de Artă „Poleacov” în calitate de profesor de artă teatrală.

Actorul Vladimir Cobosnean a activat în trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Pentru merite în munca de profesor de artă teatrală, în anul 2004, la Gala Premiilor UNITEM i s-a acordat Premiul pentru Pedagogie Artistică.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0