Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce va face statul ca oamenii închiși să nu devină mai răi

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova sunt 17 instituții penitenciare, unele dintre ele sunt, construite încă în secolul al XIX-lea, au clădiri avariate, echipament audio-video insuficient, personalul este fluctuant, iar riscul de intimidare și violență este sporit

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik.  Republica Moldova are nevoie de 1,8 miliarde lei pentru renovarea penitenciarelor din țară. 

În țara noastră există 17 instituții penitenciare și doar 3 dintre ele au fost renovate pentru ca să asigure standardele minime de detenție. Unele penitenciare sunt din secolul al 19-lea. 

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova: 13 persoane pot intra pe teritoriul penitenciarelor fără a se legitima

Prin urmare, este scăzută eficiența sistemului penitenciar în realizarea scopului pedepsei: de a reeduca persoana condamnată și de a preveni recidiva. La această concluzie s-a ajuns în cadrul unui dialog dintre reprezentanții Ministerului Justiției, Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) și Misiunii experților norvegieni.

”Vrem să îmbunătățim condițiile de detenție, ca oamenii privați de libertate să nu devină mai răi decât erau până la detenție”, a declarat directorul adjunct al DIP, Igor Guja. 

În prezent, circa 8000 de cetățeni ai Republicii Moldova se află în detenție, deși spațiile disponibile sunt pentru 5500 locuri. Penitenciarele au clădiri avariate, echipament audio-video insuficient, personalul este fluctuant, iar riscul de intimidare și violență este sporit. 

Un nou penitenciar va fi construit în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău. Instituția va avea o capacitate de aproape 1,6 mii de locuri și va fi edificată conform standardelor europene. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare: Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0