Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rețetă de cozonac pufos, ca la mama acasă. Cu mac, nuci sau brânză - tu alegi

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Hatmanu și Cristina Bumbu-Dănuță
Radu Hatmanu și Cristina Bumbu-Dănuță - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă încă nu ați copt cozonacul, Sputnik Moldova vă propune cu o rețetă ca la mama acasă
Rețetă de cozonac pufos ca la mama acasă. Cu mac, nuci sau brânză, tu alegi

Ingrediente pentru 7 cozonaci mari.

Pentru plămădeală aveți nevoie de: 1,5 litri de lapte, 200 gr. de făină de grâu, 100 gr. de drojdie, 20 de gălbenușuri de ou, 1,5 kg de zahăr și coaja de la 2 lămâi.

Pentru frământat: 4 kg de făină de grâu, 400 gr. de unt topit și 100 ml de rom

Primul pas: Plămădim

Laptele fiert se lasă la răcit până la 25-30 grade, după care îl turnam într-un vas unde vom pregăti plămădeala. Cernem peste lapte făina, zahărul și drojdia. Acoperim vasul cu ceva ușor și lăsăm la fermentat cam pentru o oră. Important: în încăpere trebuie să fie cald — cam 25-30 de grade Celsius.
În alt vas, separăm 20 de gălbenușuri pe care le batem cu zahărul și coaja de la două lămâi, dată prin răzătoarea măruntă (după preferință puneți și o mână două de stafide). Se lasă la cald pentru 30 de minute. După ce această masă a devenit omogenă, o amestecam cu plămădeala și o mai lăsăm ceva timp, până începe fermentarea (cam 1 oră).

Al doilea pas: Frământăm

Înainte de a frământa, cernem făina, astfel o îmbogățim cu oxigen, o putem cerne chiar deasupra plămădelii, după care adăugăm untul topit și răcorit. Frământăm până aluatul se dezlipește de pe mâini și de pe vas. Adăugăm romul, mai frământăm un pic și voila, aluatul e gata. Împărțim aluatul în șapte porții, lăsăm să crească la cald timp de vreo oră, apoi dăm în cuptorul preîncălzit.

Cozonacii se coc la temperatura de 200 de grade.

Poftă bună!

Autor: Radu Hatmanu, Cristina Bumbu Dănuță

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0