CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Atunci când cineva întreabă de ce femeile trebuie să poarte fustă când merg la Biserică, argumentele invocate cel mai des sunt cele cu referire la Canonul 13 Gangra, care spune: „Dacă vreo femeie, din asceză părută, și-ar schimba îmbrăcămintea și, în locul hainei femeiești obișnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema". Dar și cuvintele din Vechiul Testament: „Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti. Căci, oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu". /Deuteronom 22, 5/
Trebuie să menționăm că purtarea fustei la biserică de către femei a devenit o practică respectată, un obicei.
”Să ne gândim la cât de frumos este costumul popular românesc! Câtă decență și cât bun gust găsim în portul bunicilor noastre! Catrința, apoi fusta și rochia au fost asociate în conștiința creștină cu eleganța, dar și cu decența necesară participării la dumnezeiasca Liturghie. Femeii îi stă bine în fustă și mai bine îi stă în fustă — la biserică!”, scrie Nicolae Pintilie pe doxologia.ro.
Strălucirea hainelor, a cremelor, a rujului nu își au locul în biserică, ne învață Sfântul Apostol Pavel.
„Bărbații să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie și fără de șovăire. Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoaba din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit cu aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț, ci din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu" (I Timotei, 2, 8-10).
Decență, deci și bun-simț, singurul criteriu fiind să nu deranjezi pe aproapele.
De unde a apărut obligativitatea fustei la participarea la biserică?
Ce să faci atunci când sufletul te înghesuie să vorbești cu Dumnezeu, în ceas de Liturghie și nu ești îmbrăcată corespunzător? Amâni sau pur și simplu lași lacrimile să curgă în fața dumnezeiescului Altar, în pantaloni fiind? După o viață de păcat, tocmai atunci când Dumnezeu te cheamă, simți că îți tremură sufletul în tine, dar nu poți intra în biserică pentru că nu ești în fustă. Ce alegere faci? Poate o dată în viață o femeie trăiește acel sentiment al nevoii de Dumnezeu. Noi ce facem? O alungăm pentru că ești în pantaloni?
Oricum ai fi îmbrăcată, cu fustă sau în pantaloni, cu batic sau fără, să ai conștiința că Dumnezeu vrea de la tine să înțelegi că menirea ta este să fii femeie și mamă creștină, să transformi lacrima în zâmbet, să mângâi și să aduci bucurie, așa cum doar tu o poți face.
Totuși trebuie să precizăm că în Biserică ”totul este alfabet”, cum spun unii duhovnici. Astăzi am învățat litera ”A”, iar mâine ne pregătim să-o învățăm pe „B".
Astfel, femeia trebuie să intre astăzi în Biserică așa cum poate și să găsească pacea și liniștea rugăciunii și a Liturghiei, iar cu voia lui Dumnezeu, s-ar putea ca mâine sau poate poimâine, să descopere cuviința fustei, doar să intre în Biserică!
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|