Lukașenko despre exercițiile „Vest-2017”: Nu vom lupta împotriva întregii lumi

© Sputnik / Виктор ТолочкоСовместные белорусско-русские учения
Совместные белорусско-русские учения - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a menționat că gruparea de trupe ruse și belaruse a fost creată pentru a servi drept contrapondere la NATO.

CHIȘINĂU, 7 apr — Sputnik. Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că gruparea regională de trupe ale țării sale și Federației Ruse nu intenționează să atace pe nimeni, transmite Sputnik Belarus.

„Am primit azi o scrisoare de la un grup de senatori din Statele Unite, printre care se numără și renumitul personaj McCain  (John — n. Sputnik) care caută democrația în Belarus, precum că noi am arestat pe cineva aici și așa mai departe", a declarat ieri Lukașenko.

Potrivit acestuia, în scrisoare este abordată tema exercițiilor militare „Vest-2017", care urmează să aibă loc pe teritoriul Belarusului.

„Acești domni abordează problema exercițiilor militare: pentru ei acestea prezintă un fel de pericol. Dar pentru noi nu este un pericol faptul că azi NATO și-a intensificat activitatea la hotarele noastre?", se întreabă liderul belarus.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
De ce Lukașenko ar fi un model de urmat și în Moldova

„Rușilor le place să spună că acest lucru se întâmplă la hotarele Rusiei. Dacă este vorba de Kaliningrad, atunci — da. Însă trebuie să recunoaștem că aceasta se întâmplă, în primul rând, la granița cu Belarus. Și trebuie ca europenii, NATO și SUA să înțeleagă că, drept contrapondere, noi am creat cândva o grupare comună pe teritoriul Belarusului și în occidentul Rusiei. Această grupare este viabilă, este gata să acționeze pentru apărarea intereselor noastre. În aceste condiții noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni", a specificat Lukașenko.

„Și nici nu suntem capabili astăzi să luptăm împotriva întregii lumi. Și Putin, și eu înțelegem foarte bine acest lucru. Însă nu vom ceda ceea ce ne aparține. De aceea trebuie ca ei să ne înțeleagă pe noi", a adăugat liderul belarus.

Exercițiile militare ruso-belaruse „Vest-2017" se vor desfășura de la 14 până la 20 septembrie pe șapte poligoane din Belarus. Din partea Rusiei vor participa circa trei mii de militari și aproape 280 unități de tehnică militară. Totodată, este prevăzut să fie invitați observatori internaționali, inclusiv din partea NATO.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0