Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Puteau polițiștii să evite violențele din 7 aprilie 2009? De ce nu au făcut-o

© Sputnik / Miroslav RotariLansarea cărții lui Iurie Roșca
Lansarea cărții lui Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Abonare
Polițiștii puteau foarte ușor să disperseze mulțimea pe 7 aprilie 2009, ca să nu se ajungă la acte de violență
Cum puteau polițiștii să evite violențele pe 7 aprilie 2009. De ce nu au făcut-o

Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca susține că violențele din 7 aprilie 2009 puteau fi oprite, iar mulțimea — dispersată dacă polițiștii ar fi acționat și ar fi primit ordin din de la Ministerul de Interne să opună rezistență.

,,Eu nu cred că polițiștii trebuia să utilizeze armele. Este clar că la nivel decizional ceva se întâmpla. Cert era că numărul protestatar era restrâns, polițiștii puteau foarte ușor să disperseze mulțimea, iar când mulțimea a încercat să intre în președinție, era foarte ușor să se tragă niște rafale cu gloanțe oarbe ca să nu mai rămână nici zare de om în centru Capitalei. Însă ordinul a fost altul '', a declarat Iurie Roșca.

Totodată, Iurie Roșca a mai spus că cei care au fost culpabilizați sunt polițiștii, care au fost călcați în picioare pe tot parcursul zilei de 7 aprilie, fără ca ei să opună rezistență, întrucât așa a fost ordinul.

Iurie Roșca mai afirmă că în acel moment i s-a părut cel puțin straniu faptul că președintele de atunci, Vladimir Voronin, și-a depus mandatul de șef al statului.

Autor: Tatiana Cebotari 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0