Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Valeriu Ghilețchi propune o alternativă sistemului electoral uninominal

Abonare
Deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi admite că este necesară schimbarea sistemului electoral, însă nu din cel proporțional în cel uninominal, ci în unul proporțional preferențial, sistem electoral întâlnit în câteva țări din UE, care, potrivit lui, are rezultate bune.

Valeriu Ghilețchi consideră că modelul estonian, care combină reprezentativitatea proporțională cu susținerea directă a unui candidat de pe lista de partid, ar putea fi un model foarte bun pentru Republica Moldova. Astfel, oamenii, pe lângă votul pe care îl acordă unui partid, pot susține un anumit candidat de pe listele partidului respectiv.

Totodată, deputatul susține că o lacună majoră a actualului sistem este procedura de formare a listelor de partid.

,,Toți candidații, indiferent de abilitățile lor, doresc să fie puși pe locurile fruntașe care să le asigure trecerea în Parlament. Anume acest lucru induce impresia că deputații actuali nu reprezintă populația din teritoriu și nu sunt direct responsabili față de alegătorii lor. Modelul estonian oferă soluții care ar rezolva această problem'', a declarant Ghilețchi.

În acest sens, deputatul vine și cu un exemplu.

,,Spre exemplu, în cazul în care locuitorii raionului Soroca se unesc într-un număr destul de mare să susțină un candidat ce figurează pe listele unui partid, reprezentantul lor poate ajunge în Parlament, în ciuda faptului că inițial a fost plasat la capătul listei electorale'', mai spune Valeriu Ghilețchi.

Autor: Tatiana Cebotari

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0