Războiul nevăzut al unui basarabean ajuns în temnițele comuniste din România

© Facebook / Ionuţ ŢeneIonuț Țene
Ionuț Țene - Sputnik Moldova
Abonare
La Paris a fost prezentată o carte dedicată martirului închisorilor comuniste Valeriu Gafencu

CHIȘINĂU, 5 apr  — Sputnik. La Paris a fost lansată cartea,,Valeriu Gafencu. O Biografie Teologica a Sfântului Închisorilor" a istoricului Ionuț Țene. Evenimentul a avut loc, duminică, 2 aprilie, la parohia ortodoxă română "Sf. Parascheva — Sf. Genoveva", în prezența a două sute de enoriași ortodocși din capitala Franței, printre care și cetățeni ai Republicii Moldova.

© NapocaNews.roCopertă carte
Copertă carte - Sputnik Moldova
Copertă carte

"Valeriu Gafencu, un om vertical. O biografie teologică scrisă de un istoric și jurnalist, Țene Ionuț, care evocă lupta lăuntrică a acestui om excepțional, sfânt al închisorilor, cu accidentul comunist. Mărturie a istoriei românilor greu încercate de experimentul ideologiei contra conștiințelor căutătoare de mântuire în Hristos", a spus preotul paroh al bisericii, Răzvan Ionescu în luarea sa de cuvânt la prezentarea cărții.

Autorul biografiei a evidențiat importanța recunoașterii sacrificiului lui Valeriu Gafencu împotriva totalitarismului și a luptei sale duhovnicești împotriva păcatului.

"Îndreptarul de spovedanie a lui Valeriu Gafencu este un exemplu cum trebuie să ne ducem viața creștinească, cu privirea direct la țintă spre Hristos și Împărăția lui Dumnezeu, fără să ne abatem de la Calea, Adevărul și Viața. Lupta celor din închisori împotriva comunismului a făcut parte dintr-un război duhovnicesc nevăzut în care acești martiri nu s-au lepădat de Hristos, deși au fost supuși la cele mai cumplite torturi. Valeriu Gafencu a fost numit din timpul vieții Sfântul Închisorilor de către Monahul de la Rohia, iar canonizarea acestuia e doar o chestiune de timp, poporul percepându-i deja ca sfinți populari", a declarat Țene.

Valeriu Gafencu s-a născut în 1921 la Sângerei, județul Bălți. A murit în închisorile comuniste românești în 1952, fiind supranumit de Nicolae Steinhardt "Sfântul Închisorilor".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0