Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Legendarul automobil „Niva”: 40 de ani de la lansare

Abonare
Prima mașină de teren VAZ-2121 „Niva” a părăsit linia de asamblare a uzinei de automobile din Toliatti pe data de 5 aprilie 1977. Urmăriți imagini video cu primii „pași” ai automobilului care a devenit popular nu doar în țările CSI, ci și în Occident.

Istoria apariției „Nivei" este banală: Uniunea Sovietică avea nevoie de un vehicul cu o capacitate sporită de circulație în condiții de teren accidentat, dar dispunând totodată de confortul unei limuzine, transmite Sputnik Belarus.

Proiectarea legendarului vehicul a fost dirijată de constructorul de mașini Piotr Prusov. Prototipul „Nivei" a fost perfecționat pe parcursul a câtorva ani, iar la 31 iulie 1975 Ministerul Industriei de Automobile al URSS dispus producerea în serie a automobilului de teren.

Ceva mai mic ca preț decât „Volga", însă mult mai scump decât renumitul VAZ-2101, automobilul „Niva" le-a căzut pe plac multor amatori de odihnă activă. Însă automobilul nu era prea accesibil, deoarece aproape 80 la sută din producție era prevăzută pentru export. Totodată, în Occident noul automobilul sovietic se vindea ca pâinea caldă. În total, VAZ-2121 era vândut în peste 100 de țări, fiind asamblat, în afară de URSS, în șase state.

De-a lungul întregii sale istorii, „Niva" a reușit să ajungă până la poalele Everestului (la înălțimea de 5200 m), în munții Himalaia (5726 m); să cucerească de două ori Polul Nord și să participe la raliurile Paris — Dakar, „Raliul Faraonilor" și „Paris — Beijing" în care echipele de pe „Niva" s-au clasat pe locuri premiante.

În anul 2001, marca comercială NIVA a fost cumpărată de gigantul industriei automobilistice „General Motors" din SUA, după care a apărut un nou vehicul de teren cu această marca legendară. Iar „Niva" clasică se numește acum LADA 4x4. În total, din momentul lansării primului automobil „Niva", au fost produse peste două milioane de mașini de teren cu diferite modificări.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0