Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sindicatele susțin alegerea deputaților pe circumscripții uninominale

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicaliștii consider că alegerea membrilor Parlamentului pe circumscripții uninominale va spori gradul de protecție social-economică a salariaților.

CHIȘINĂU, 04 apr — Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) susține introducerea sistemului electoral pe circumscripții uninominale și consideră că aceasta poate spori gradul de protecție social-economică a salariaților și creșterea responsabilității aleșilor poporului față de cetățean.

Comitetul Confederal al CNSM s-a întrunit luni într-o ședință la care a aprobat o declarație în această chestiune.

Declarație privind poziția CNSM față de reforma sistemului electoral

Recunoscând principiul democratic de participare a tuturor actorilor societății în procesul transparent de elaborare al actului legislativ, cât și dreptul constituțional de vot și dreptul de a fi ales, la momentul actual societatea civilă este antrenată în audieri și dezbateri publice privind inițiativa parlamentară privind introducerea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale pentru alegerile parlamentare.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Cinci fruntași PLDM părăsesc partidul de dragul votului uninominal

CNSM, ca componentă importantă a societății civile, care reprezintă interesele salariaților-membri de sindicat, nu poate fi indiferentă față de problemele de care este preocupată la moment clasa politică, societatea civilă, societatea în ansamblu. Având în vedere că sistemul electoral majoritar pe circumscripții uninominale este un subiect important, CNSM consideră necesar expunerea viziunii asupra subiectului care frământă atât de mult societatea.

Conform Constituției Republicii Moldova, sindicatele, prin statutele lor, contribuie la apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale salariaților, iar pârghii și instrumente pentru realizarea acestei norme constituționale sunt diverse. Odată cu implementarea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale, gama aceasta de pârghii și instrumente va deveni mai largă și vor apărea noi posibilități, grație faptului că esența sistemului menționat este orientată spre beneficiul fiecărui cetățean prin maximizarea binelui public și a intereselor sociale ale populației.

Pentru activiștii sindicali de toate nivelurile poate apărea o posibilitate reală de a avea contact direct cu politicul — aleșii poporului, în soluționarea diverselor probleme cu caracter social ale salariaților ce țin de asigurarea cu salarii decente, protecția forței de muncă, crearea condițiilor normale de muncă, promovarea în Parlament a inițiativelor legislative ce țin de respectarea drepturilor fundamentale ale omului, îmbunătățirea prevederilor legislației în domeniul muncii, sporirea calității și consolidării dialogului social și alte oportunități. În același timp și politicienii, prin intermediul instituției noastre, vor cunoaște, din prima sursă, problemele stringente ale salariaților, vor organiza diverse întruniri la locul de muncă pentru soluționarea multiplelor probleme și vor interveni în fața autorităților publice responsabile pentru luarea deciziilor. Din aceste contacte va avea de câștigat, în primul rând, cetățeanul care a fost dat uitării și nevoit să părăsească baștina pentru o viață în străinătate.

CNSM consideră că odată cu introducerea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale, poate spori gradul de protecție social-economică a salariaților și creșterea responsabilității aleșilor poporului față de cetățean. În sfârșit, membrii Parlamentului vor trebui să fie cu adevărat alături de cetățeni și să muncească în folosul oamenilor, inclusiv al salariaților. Vor fi alese persoane concrete, care își vor prezenta programul electoral în fața alegătorilor, reieșind din interesele lor actuale și de perspectivă și nu persoane necunoscute din listele de partid. Se va putea pune capăt promisiunilor generale și deșarte ale politicienilor, se va face mai transparent și mai pe înțeles procesul electoral.

În același timp, este o șansă reală pentru generația tânără de a se promova în politică în mod independent. Acest sistem electoral ar putea asigura dreptul la vot și la implicarea cetățenilor din diasporă în treburile comunității și, eventual, ar putea crea premize reale pentru revenirea lor acasă.

CNSM susţine ideea trecerii la sistemul electoral majoritar pe circumscripții uninominale, care poate să genereze efecte constructive şi benefice pentru viaţa politică şi socială, și consideră că aceasta va fi un pas nou în democratizarea și consolidarea societății noastre în drumul spre Uniunea Europeană.

Comitetul Confederal al CNSM

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0