Ce trebuie să știm despre noua bancnotă pusă în circulație în UE

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Centrală Europeană a recurs la o măsură radicală, pentru a diminua nivelul de falsificare a banilor

CHIȘINĂU, 4 apr — Sputnik. Începând cu ziua de 4 aprilie, Banca Centrală Europeană a pus în circulație o nouă bancnotă de 50 de euro. Bancnota are elemente noi de siguranță, aceasta fiind cea mai des utilizată în zona euro.

Noua bancnotă europeană conţine numărul „50" într-o nuanţă de verde-smarald, care este mul mai greu de falsificat. La înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis. Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran. De asemenea, odată cu aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, inscripția EURO este scrisă și cu litere chirilice, nu doar cu litere latinești și grecești.

Noile bancnote poartă semnătura actualului guvernator al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, iar abrevierea "BCE" nu este indicată doar în cinci limbi ca până acum, ci în zece.

Bancnotele vechi de 50 de euro vor fi scoase din circulație treptat. Actualmente, în circulație sunt 18 miliarde de bancnote de 50 de euro, ceea ce constituie aproximativ 45 la sută din toate bancnotele euro.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0