Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tot mai mulți moldoveni schimbă biroul pe sapă

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaAgricultură, căpșune, terenuri arabile
Agricultură, căpșune, terenuri arabile - Sputnik Moldova
Abonare
Faţă de anul 2015, numărul populaţiei ocupate în agricultură a crescut anul trecut cu 29 de mii și a ajuns la 411 mii de persoane

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Populația economic activă a Republicii Moldova, populația ocupată plus şomerii, a constituit anul trecut aproape 1,273 de milioane de persoane.

Populația ocupată a constituit 1,219 milioane de persoane. Ponderea persoanelor ocupate din mediu rural a fost mai mare decât cea a persoanelor ocupate din mediul urban, respectiv 54,1% în mediul rural și 45,9%  în cel urban.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Datele oficiale ale recensământului: populația Moldovei a scăzut considerabil

În sectorul agricol au activat aproape 411 mii de persoane sau 34 la sută din totalul persoanelor ocupate. Din rândul acestora, 44 la sută o constituie persoanele ocupate cu producerea produselor agricole în exclusivitate pentru consumul propriu. Faţă de anul 2015, numărul populaţiei ocupate în agricultură a crescut cu 29 de mii.

În activităţile non-agricole au fost ocupate 808,6 mii de persoane. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 12%, iar în construcţii 5,0%. În sectorul servicii au activat 49,2% din totalul persoanelor ocupate.

Totodată, 75,8% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 24,2% — în sectorul public.

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 7,1%, fără modificări semnificative față de nivelul anului precedent. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (40,8%) și comerț (23,2%).

Salariu „în plic” primesc 8,3% dintre angajaţi, dintre care 6,7% primesc tot salariul „în plic”, iar 1,6% — doar o parte.

Numărul şomerilor, estimat conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii, a fost de 53,3 de mii, fiind cu 8,8 mii mai mic față de anul 2015.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0