CHIȘINĂU, 03 apr — Sputnik. Colectivul Institutului de Inginerie Electronica și Nanotehnologii „D. GHIȚU" al Academiei de Științe a Moldovei a expediat un necrolog prin care deplânge trecerea la Domnul a academicianul Valeriu Canţer, text pe care îl reproducem mai jos.
A încetat să bată inima celui care a fost academicianul Valeriu Canţer, personalitate marcantă în știința din Republica Moldova, personalitate recunoscută la nivel internațional, ilustru savant, președintele Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare, cercetător științific principal al Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu".
Ne-a părăsit subit, în dimineața zilei 2 aprilie 2017, în forță deplină creatoare, având multe planuri de realizat: proiecte de cercetare, organizatorice și ştiințifico-didactice. Recent urma să plece la Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna (Rusia) pentru a participa la sesiunea ordinară a Comitetului Internaţional de Expertiză și Consultanță în domeniul Fizicii Stării Condensate, pe care a avut onoarea să-l conducă în calitate de președinte din 2009.
Valeriu Canțer s-a născut în 1955 în satul Zahorna, raionul Şoldaneşti. După absolvirea Facultăţii de Fizică a Universităţii de Stat din Chişinău a urmat doctoratul la Institutul de Fizică al Academiei de Ştiinţe a URSS, în secţia condusă de laureatul Premiului Nobel, acad. Vitalii Ghinzburg. În 1980, după susţinerea tezei de doctor în ştiinţe revine la Chişinău în Laboratorul de Fizică a Semimetalelor, condus de academicianul Dumitru Ghițu, ocupând succesiv toate treptele ierarhiei științifice: cercetător ştiinţific (inferior, superior, coordonator, principal), şef de laborator, director adjunct al Institutului de Fizică Aplicată, director al Centrului LISES; academician coordonator al Secţiei Ştiinţe Fizice şi Inginereşti a AŞM. Din anul 2006 până în prezent activează în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul „Structuri cu Corp Solid" al Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu" al AŞM. În 2009 a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare al Republicii Moldova.
Talentul, calificarea înaltă, orizontul larg de cunoştinţe şi abnegaţia în cercetare i-au dat posibilitate să obţină rezultate ştiinţifice de valoare în domeniul fizicii şi ingineriei materialelor și nanostructurilor şi a electronicii corpului solid. Aria investigaţiilor include o gamă extinsă de fenomene fizice abordate (tranziţii de fază electronice, izolatori topologici, fenomene de transport şi tunelare, efecte de cuantificare şi de interfaţă, termoelectricitate etc.) și un spectru larg de materiale: semiconductori, semimetale şi supraconductori, inclusiv nanostructuri cuantice. Sub conducerea sa au susținut tezele 12 doctori şi doctori habilitaţi, alţi 3 doctoranzi sunt la etapa de finalizare a tezelor de doctorat.
În 1991 a editat în colaborare cu profesorul universitar din Iași Ion Nicolăescu manualul Fizica Corpului Solid în trei volume, utilizat în instituțiile de învățământ universitar pe ambele maluri ale Prutului.
Rezultatele științifice au fost expuse în circa 500 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 8 monografii şi manuale, 30 de brevete de invenţie. Elaborările sale au fost menţionate cu 10 medalii la Saloane internaţionale de inventică. A participat cu comunicări şi rapoarte la numeroase conferinţe ştiinţifice internaţionale.
La Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare, academicianul Valeriu Canțer a continuat procesele de modernizare a acreditării instituțiilor de cercetare și a sistemului de pregătire a cadrelor ştiinţifice și științifico-didactice.
Sub conducerea academicianului Canţer, sistemul de acreditare şi atestare ştiinţifică al Republicii Moldova a reuşit să găsească un format intermediar şi să îmbine ce este mai bun în conceptul european al atestării și susținerii doctoratelor și modelul ce-a existat anterior în fosta URSS.
Valeriu Canțer a fost membru al Academiei Internaţionale de Termoelectricitate, al Comitetului Executiv al Societăţii Europene de Fizică și al Consiliului Executiv al Uniunii Balcanice de Fizică, Membru de Onoare al Institutului Internaţional de Fizică din Marea Britanie și al Academiei de Arte şi Ştiinţe Româno-Americane (SUA); Doctor Honoris Causa al Academiei Internaţionale de Informatizare, al Universităţii de Stat din Tiraspol, al Universității Libere Internaționale din Moldova, preşedinte al Societăţii Fizicienilor din Moldova.
Rezultatele activităţii academicianului Valeriu Canţer au fost menţionate cu distincţiile: Laureat al Premiului Republican pentru Tineret în domeniul Ştiinţeişi Tehnicii (1983), Laureat al Premiului Național al Republicii Moldova în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii (2004), Premiul Prezidiului AŞM pentru activitatea ştiinţifică (1992), titlul de „Om Emerit" (2005), Ordinul „Gloria Muncii" (2010), Medalia AŞM „Dimitrie Cantemir" (2012).
Plecarea din viață a fizicianului academician Valeiu CANŢER este o pierdere enormă pentru comunitatea științifică din Republica Moldova.
Colectivul Institutului de Inginerie Electronica și Nanotehnologii „D. GHIȚU" al Academiei de Științe a Moldovei
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>