Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova, pensionarii sunt sortiți să moară de foame

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Pensia medie în Republica Moldova nu acoperă cel puțin minimul de existenţă stabilit pentru această categorie de populaţie

CHIȘINĂU, 2 apr — Sputnik. O ştim cu toţii, pensionarii din ţara noastră o duc de azi pe mâine, iar venitul de care dispun nu le permite să se asigur cel puţin cu strictul necesar — medicamente, hrană, pentru că îmbrăcămintea, călătoriile, sălile de spectacol sunt deja un lux nepermis pentru ei.

Această situaţie este confirmată şi de Biroul Naţional de Statistică, care a făcut publice datele privind minimului de existenţă pentru 2016.

Astfel, potrivit sursei, „în anul 2016 mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1799,2 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 3,8%".

În cazul veniturilor disponibile lunare ale populaţiei, care au constituit în medie pe o persoană 2060,2 lei, acestea au depăşit minimul de existenţă cu 14,5%.

„Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 5084 de lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,7 ori".

Situaţia este gravă însă în cazul pensionarilor. Pentru aceştia, minimul de existenţă a constituit 1494,8 lei, ceea ce reprezintă 83,1% din valoarea medie pentru total populaţie.

Mărimea medie a pensiei lunare stabilite la 1 ianuarie 2017 a constituit 1275,2 lei, ceea ce face posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie la nivel de 85,3%. Iar asta înseamnă că, după o viaţă de muncă, cei mai mulţi dintre moldoveni nu-şi pot asigura nici pe departe un trai decent.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0