Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost ministru și diplomat din Moldova apare pe coperta revistei Forbes

© Facebook / Mariana DurleșteanuMariana Durleșteanu
Mariana Durleșteanu - Sputnik Moldova
Abonare
Un fost ministru și diplomat din Republica Moldova apare pe coperta revistei Forbes, publicație cunoscută pentru lista miliardarilor pe care o întocmește anual. Este vorba de Mariana Durleșteanu.

PSRM a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier al Republicii Moldova.

Mariana Durleșteanu, ex-ministru al Finanțelor din Republicii Moldova, în perioada 2008 – 2009, și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, în anii 2004 – 2008, a apărut pe coperta ultimei ediții a revistei Forbes România.

Publicația este cunoscută pentru listele pe care le întocmește anual: lista celor mai bogați americani, lista celor mai mari companii din lume și lista miliardarilor — lista celor mai bogați 100 de oameni ai planetei.

În ediția, care a ieșit de sub tipar la 27 martie, Mariana Durleșteanu apare în top 50 cele mai influente femei din România.

© Sputnik / Miroslav RotariForbes România
Un fost ministru și diplomat din Moldova apare pe coperta revistei Forbes - Sputnik Moldova
Forbes România

 

 

Cine este Mariana Durleșteanu 

Durleșteanu are 45 de ani, este o economistă, diplomată și politiciană din Republica Moldova. A urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra.

Ulterior, a urmat cursuri de specializare organizate de Banca Mondială, FMI și Merrill Lynch.

Începând din anul 1995, ea a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al Finanțelor al Republicii Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al Finanțelor.

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz.

La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, la data de 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al Finanțelor în noul guvern format de Zinaida Greceanîi. Prim-ministrul a justificat desemnarea Marianei Durleșteanu în această funcție prin „înaltul său profesionalism și realizările obținute în domeniul financiar și fiscal în perioadă în care a activat în calitate de prim-viceministru, iar ulterior în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.

În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Mariana Durleșteanu este căsătorită și are doi copii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0