Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marea Britanie declanșează astăzi procedura ieșirii din UE: ce va urma

© AFP 2024 / Philippe HuguenBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Marea Britanie declanșează astăzi oficial procedura da Brexit, iar negocierile privind ieșirea țării din Uniunea Europeană vor dura doi ani

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Oficialii europeni au fost informați anterior că premierul britanic, Theresa May va activa pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procesul de ieșire a țării din UE.

Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles, Tim Barrow, i-a transmis această informație președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Comisia Europeană a precizat în context că este pregătită să înceapă negocierile privind Brexitul.

Девушки в костюмах с симфоликой Великобритании и Евросоюза - Sputnik Moldova
Proces ireversibil: data declanșării Brexit-ului a fost stabilită

''Totul este pregătit în ceea ce ne privește, așteptăm notificarea'', a transmis executivul comunitar. Notificarea va da startul celor doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Ieri noapte, la 22.00 ora Londrei, cabinetul prim-ministrului britanic Theresa May a difuzată o fotografie oficială cu textul "Primul ministru a semnat scrisoarea care declanșează mâine Articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.n.), pornind și negocierile pentru ca Marea Britanie să părăsească UE."

În această fotografie istorică, premierul britanic semnează, în biroul său din celebra clădire din Downing Street 10, scrisoarea oficială privind declanșarea Brexit.

Pe de altă parte, referendumul de anul trecut privind Brexitul a dezvăluit opinii divergente care ar putea periclita unitatea Regatului Unit. Scoția și Irlanda de Nord sunt majoritar favorabile rămânerii în UE, în timp ce Anglia și Țara Galilor susțin ieșirea din blocul comunitar.

Așa cum a promis cu puțin timp în urmă, premierul scoțian Nicola Sturgeon a făcut demersuri pentru organizarea unui nou referendum privind independența Scoției, iar Parlamentul țării a votat, marți, pentru un nou referendum de independență.

După votul din Parlamentul scoțian, care a susținut ideea desfășurării unui nou referendum privind independența față de Marea Britanie, această inițiativă poate fi transmisă Parlamentului Britanic.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0