Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: despre riscurile introducerii noilor acte de identitate românești

© Photo : stiridecluj.roCarte de identitate românească
Carte de identitate românească - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul PNL Dumitru Oprea a atenționat în legătură cu riscurile pe care le comportă introducerea cardului electronic în care vor exista atât date despre identitatea cetățenilor, cât și informaţii despre starea de sănătate a acestora

CHIȘINĂU, 28 mart — Sputnik. Parlamentarul ieşean Dumitru Oprea a atras atenţia, într-o întrebare adresată luni ministrului Afacerilor Interne, că propunerea privind introducerea acestei cărţi electronice de identiate prezintă riscuri privind încălcarea confidențialităţii.

Deputatul PNL a solicitat să se specifice modul în care va fi garantta faptul că datele confidențiale ale românilor nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost înregistrate.

În acelaşi timp, el a cerut să fie precizate costurile estimate pentru introducerea noului sistem și măsurile prin care se va asigura funcționalitatea lui.

„Acest lucru este cu atât mai important cu cât se poate evita, din start, cheltuirea unui buget imens pe un proiect care ar putea să nu fie exploatat niciodată conform așteptărilor. Exemplul cel mai concludent este cardul de sănătate", se precizează într-un comunicat emis de parlamentarul ieşean, potrivit Agerpres.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Pentru moldovenii cu cetățenie română - Bucureștiul schimbă buletinele

Amintim că Ministerul Afacerilor Interne din România a postat pe site proiectul de Lege privind actele de identitate ale cetățenilor români, fiind vorba practic de înlocuirea actualelor acte de identitate cu "cartea electronică de identitate".

În CIP-ul cardului electronic vor fi incluse date precum numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu, prenumele părinţilor, datele biometrice, constând în imaginea facială şi amprentele.

Totodată, este prevăzută includerea datelor pentru sistemul de sănătate, noua carte electronică de identitate luând și locul cardului de sănătate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0